IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MEKKA: Stotine hiljada muslimana na Sabah- namazu…

Brojni muslimani iz cijelog svijeta pristižu u Mekku gdje će tokom narednih dana obaviti hadž, jednu od pet islamskih dužnosti. Buduće hadžije koje su već pristigle na sveta mjesta trude se da što više vremena provedu u ibadetu, klanjanju namaza, učenju Kur'ana, odnosno moleći se…

MEKKA: Svijet , Putovanja , Zanimljivosti, nedelja 12.VIII. 2018, 10: 59…MEKKA: Stotine hiljada muslimana na Sabah- namazu…

Više od dva miliona hadžija narednih dana će obaviti hadžske obrede, među kojima su glavni oblačenje ihrama, boravak na Arefatu, te tavaf (obilazak oko Kabe)

Hadž je jedna od pet islamskih dužnosti, koju tokom života treba ispuniti svaki punoljetan muškarac i žena koji steknu uvjete za to.

Dan Arefata je u ponedjeljak, 20. augusta. Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara poznat je pod nazivom Jevmu'l-arefe (Dan Arefata). Arefat je brežuljak udaljen od Mekke petnaestak kilometara, a boravak na Arefatu je obaveza svakoga hadžije, sastavni je dio obreda hadža, te se sve hadžije 9. zul-hidžeta, dan uoči Kurban-bajrama, okupe na ovom mjestu.

Čitaj još:   ŠTRAJK POLICAJACA: "Obećanjima NE VJERUJEMO, očekujemo konkretne poteze"

Kurban ili Hadži-bajram, tokom kojeg je potrebno zaklati kurban i podijeliti kurbansko meso siromašnima, prijateljima i komšijama, traje četiri dana, a ove godine počinje 21. augusta.

http://iBalkan.net

BORBA PROTIV ŠEJTANA: Bacanjem kamenčića hadžije privode kraju boravke na HADŽU…

Bacanje kamenčića ima za cilj simboličnu borbu protiv šejtana. Ovdje Read more

DANAS ZAKOVALO NA MINUS – 17 C: Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednih 12 dana… (foto, video)

Sedmicu pred nama obilježit će hladnoće. Temperature zraka u planinskim Read more

Čitaj još:   PREDSJEDNIK SABNOR-a BiH: "Ovo je slika kako bi izgledao treći entitet" i Mostar- NAKON RUŠENJA PARTIZANSKOG GROBLJA... (foto, video)

Komentariši