SVAĐA SAVEZNIKA PRIJETI DA POTOPI EVROPU: EKONOMSKI CUNAMI se širi OD RUSIJE DO AMERIKE

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Centralna banka Turske reagovala je kako bi zaustavila nagli pad lire, ali to nije umirilo investitore koji se boje da bi kriza odnosa između Ankare i Vašingtona mogla da se odrazi i na Evropu…

ANKARA: Svijet, Ekonomija, Vijesti, Zanimljivosti, ponedeljak 13.VIII. 2018, 05: 29…SVAĐA SAVEZNIKA PRIJETI DA POTOPI EVROPU: EKONOMSKI CUNAMI se širi OD RUSIJE DO AMERIKE

Euro je dostigao najnižu vrijednost u poslednjih godinu dana usred ekonomskog sukoba između Turske i Sjedinjenih Američkih Država, dok se investitori boje da će finansijska kriza da se proširi na evropsko tržište.

Nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp donio odluku o uvođenju dodatnih tarifa na uvoz čelika i aluminijuma iz Turske, domaća valuta lira pala je rekordno nizak nivo u odnosu na američki dolar, zbog čega investitori prodaju lire. Zbog sukoba je reagovalo i regulatorno bankarsko tjelo Turske, koje je u nedelju najavilo da će zabraniti državnim bankama da menjaju lire za strane valute.

Čitaj još:   RUŽA IZ KRVI IZNIKLA

Kako piše britanski “Gardijan”, investitori su najviše zabrinuti zbog izloženosti evropskih banaka, uključujući špansku BBVA, italijansku Unikredit i francusku BNP Paribas, koje imaju velika ulaganja u Turskoj.

Na turskoj berzi u padu su skoro sve dionice, a pale su i ruska rublja, australijski dolar, meksički i argentinski pezos i južnoafrički rend, valute koje su takođe u opasnosti zbog krize

Pad belježe i azijske berze, od Japane, Kine, Singapura, a najveći pad zabilježila je tajvanska, koja je pala za tri odsto.

Spor Turske i SAD započeo je odbijanjem Ankare da oslobodi američkog pastora Endrua Brunsona, koji je u zatvoru skoro dvije godine zbog optužbi da je bio u kontaktu sa zabranjenom terorističkom PKK partijom Kurda i pokretnom terorista FETO, a zvanična Ankara krivi ga za neuspjeli vojni puč 15. jula 2016. godine.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan optužuje SAD da nisu osudile pokušaj državnog udara, kao i da nisu izručile propovjednika i vođu terorista Fatulaha Gulena, koji se nalazi u SAD u Pansilvaniji.

Čitaj još:   Obećana pomoć za naselje u Dojeviću koje je zahvatio požar

Turska se nakon pokušaja prevrata u Ankari prije dvije godine okrenula se prema Rusiji, sa kojom je počela da gradi bliske odnose i sklapa ekonomsku saradnju. To je naišlo na nezadovoljstvo na Zapadu, s obzirom da je Turska članica NATO pakta, dok američke snage koriste vojnu bazu Indžirlik u Turskoj, za operacije na Bliskom istoku…

izvor agencije

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši