IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ONO ŠTO NE Treba raditi svom telefonu…

Najbolje bi bilo da mobilni uvijek čuvate dalje od izvora jakog svjetla i toplote… Postoje stvari koje svojim mobilnim uređajima radimo svi, a zapravo su veoma štetne…

ISTANBUL: Regija , Vijesti, Putovanja, Zanimljivosti, četvrtak 16.VIII. 2018, 21: 59…ONO ŠTO NE Treba raditi svom telefonu…

Vjerujemo da mu malo vode neće naškoditi…

Čuvajte svoje uređaje od vode. Ako se ipak dogodi da upadnu u vodu, nemojte odmah posezati za pirinčem, najprije izvadite bateriju jer je ona najosetljivija, potom SIM i memorijske kartice.

Isto upozorenje važi i za područja i prostorije s visokim procentom vlage u vazduhu, kao što su saune, jer uređaj može povući vlagu, čak i ako su vodootporni.

Ne brinemo se o tome gdje ga ostavljamo…

U korpi bicikla ili nekom drugom mjestu gdje se stalno pomjera i udara, nije dobro ostavljati mobilni. Već pogađate zašto– svi ti mali udarci štete vašem uređaju, a stanje postaje gore s vremenom i što više udaraca pretrpi. Stavite ga u džep ili torbu, čak i za vrijeme vožnje u automobilu.

Čekamo da se mobilni isprazni do kraja prije punjenja…

Čuli ste da uređaje treba pustiti da se isprazne, pa ih tek onda napuniti? To pravilo je važilo za starije baterije, ali onima u novijim uređajima to neće škoditi. Istina je da baterije imaju određen vijek trajanja koji se mijeri količinom punjenja, ali samo u postotcima. Idealno bi bilo bateriju držati na nivou od 20 do 80 posto, dakle, ne dopustiti da se isprazni ili napuni do kraja.

Isto tako, ako mobilni ostane duže na punjaču, to neće direktno naškoditi bateriji jer se ona ne može ‘prepuniti’.

Čitaj još:   VIC DANA: Muž i žena u bračnom savjetovalištu zbog problema, onda im je upućeno intimno pitanje… (foto)

Kupujemo jeftine punjače…

Neki vlasnici smartfona kupuju jeftine zamjenske punjače ili baterije iz raznih razloga, ali time čine štetu svom mobilnom telefonu. Takvi proizvodi često nisu sigurni, vijek trajanja im je kraći i mogu prouzrokovati neželjene posledice kao što su opekotine, eksplozije ili požari. Budite oprezni i radije kupujte originalne uređaje. Koštaju više, ali se isplati.

Ostavljamo zaštitnu masku na mobilnom telefonu…

Maska može zadržavati toplotu, pa se uređaj i baterija mogu pregrejati, što dovodi do neželjenih, pa čak i opasnih posledica. Na tržištu je mnogo maski i ako proizvođač nije odobrio onu koju koristite, uvijek je skinite s mobilnog telefona pri punjenju.

Ne sklanjamo mobilni sa sunca i vrućine…

Visoke temperature su najgora stvar za litijum- ionske baterije kakve koriste pametni telefoni, a sunčeva svjetlost nije dobra za ekran. Ako je mobilni duže izložen svjetlosti, boje i kontrast ekrana mogu izbledeti. Najbolje bi bilo da mobilni uvijek čuvate dalje od izvora jakog svjetla i toplote, po mogućnosti na sobnoj temperaturi.

Isto je i sa hladnoćom

Na hladnijem vremenu bateriji treba više energije za rad, pa čuvajte mobilne telefone u unutrašnjim džepovima jakni ili u zaštitnim maskama.

Biramo pogrešne pozadine…

Svijetle pozadine, čak i statične fotografije, zahtkevaju više energije za napajanje. Kako je upravo početni ekran mkesto na koje najčešće bacimo pogled, on troši mnogo. Stoga zamijenite svoju pozadinu nekom tamnijom i jedno punjenje će trajati duže.

Isto je i sa svetlinom ekrana. Kad god ste u mogućnosti, smanjite je na minimum.

Ne obaziremo se na vremensku prognozu…

Većinu ljudi ne brine loše vrijeme i grmljavina, ali svim uređajima u domaćinstvu može nanijeti veliku štetu. Premda neki uređaji imaju dijelove koji ih čuvaju od visokog napona i udaraca groma, jako malo njih može preživjeti te pojave.

Čitaj još:   MOSTAR, PORUKA NARODA: "HDZ lopovi" i petokraka zvijezda, grafiti opomene aktuelnoj vlasti... (foto)

Ne čistimo telefon dovoljno…

Poznato je da mobilni telefoni ponekad sadrže više bakterija nego WC šolja, ali to ne mora biti slučaj s vašim uređajem. Ekran nikad nemojte čistiti sredstvom za stakla. Umjesto toga koristite mekanu krpicu koja ne ostavlja svoje niti na ekranu, piše iBalkan.net regionalni portal…

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši