IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

EU, REŠENJE ZA KOSOVO: Priština predlaže JUŽNI TIROL na Kosovu, ko gubi i ko dobija…

Ako Albanci dobiju podršku ključnih zemalja Zapada za ovaj svoj plan, to znači da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić praktički ostati usamljen, a pitanje Kosova gotova stvar…

PRIŠTINA, BERLIN: Svijet, Zanimljivosti, Vijesti…nedelja, 02.09.2018… 15. 59…EU, REŠENJE ZA KOSOVO: Priština predlaže JUŽNI TIROL na Kosovu, ko gubi i ko dobija…

Prištinska taktika počiva na modelu Južnog Tirola za cijeli teritorij Kosova u odnosu na centralnu Srbiju…

BeogradskI mediji pišu kako taj novi manevar nosi i veliku opasnost po stabilnost Srbije,  jer ukoliko uz pomoć Zapada ovo postane i zvaničan prijedlog Albanaca, dogovor bi bio praktično nemoguć i time bi se klizilo u rizik da Beograd i Vučić budu optuženi za krah pregovora s nesagledivim posljedicama, i po Srbiju i po Vučića osobno.

„Voleo bih da se problem Kosova riješi jednom zauvijek, ali to rešenje je daleko. Ako smem da prognoziram, nećemo dobiti ništa u pregovorima sa Prištinom“, kazao je nedavno Vučić.

Mediji odsjećaju kako su  još prije četiri godine predstavnici Srba s Kosova razmišljali su o tome da Statut Zajednice srpskih opština naprave po uzoru na Južni Tirol. Tada je Thomas Vidman, predsjednik Skupštine Južnog Tirola, objasnio da ovaj region ima pravni status u okviru političke strukture Italije i da je niz zakonskih i administrativnih nadležnosti prebačen na Južni Tirol statutom iz 1972. godine.

Čitaj još:   TEŠKO PRETUČEN POZNATI PRIJEPOLJSKI BIZNISMEN LUTKA

Podsjetimo, Južni Tirol je autonomna regija u sjeveroistočnoj Italiji, smještena u srcu Alpa. Sastoji se od dvije pokrajine- Trentina, gdje se govori talijanski, i Bolcana, u kojem živi njemačka nacionalna manjina.

Mirovnim ugovorom kojim je okončan Prvi svjetski rat Južni Tirol je pripao Italiji, i tada je počeo decenijski spor između Beča i Rima, do postizanja rješenje o autonomiji.

http://ibalkan.net

BERLIN: Postignut dogovor u vezi sa sporom o migrantima…

Predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) Horst Seehofer je izjavio da su Read more

LUKSEMBURG Tužba, Sudu pravde EU: Slovenija tužila Hrvatsku…

Tužba, podnijeta Sudu pravde EU u Luksemburgu, zasniva se na Read more

Komentariši