IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ISTANBUL: Turska razvija domaći, biotehnološki lijek za liječenje karcinoma…

Ministar industrije i tehnologije Republike Turske Mustafa Varank posjetio je laboratorij Istraživačkog centra Marmara (MAM) u kojem Vijeće za naučna i tehnička istraživanja Turske (TUBITAK) radi na razvoju lijeka za terapije liječenja karcinoma glave i vrata…

ISTANBUL: Regija,Recepti, Putovanja, Zanimljivosti, Vijesti: ponedeljak…19.11.21: 07: 38… ISTANBUL Turska razvija domaći biotehnološki lijek za liječenje karcinoma…

U saopćenju Ministarstva se navodi kako je ministar Varank informiran o svim fazama projekta koji se u Turskoj provodi pod nazivom Razvoj i proizvodnja biosličnih lijekova za terapije liječenja karcinoma (BIOSIM).

Varank je kazao da je današnjom posjetom želio pokazati apsolutnu podršku projektu, a bila je to prilika za prvo snimanje unutar laboratorije u kojoj se radi na razvoju biosličnog lijeka za karcinom.

“BIOSiM je projekt razvoja biosličnog lijeka protiv raka glave i vrata. Prijatelji koji ovdje rade su nas informirali o procesu. Ovo je izuzetno važna tehnologija. Postoji još 180 različitih biosličnih lijekova koje ćemo moći proizvoditi. Razvojem ove tehnologije i infrastrukture želimo da te lijekove proizvodimo u Turskoj i da novac ostaje u našoj zemlji. BIOSOM lijek za rak proizveden je u laboratoriji u saradnji javnog i industrijskog sektora i uz podršku Ministarstva zdravstva. Firmi će biti predat u maju naredne godine. Potrebno je da lijek prođe još neke faze pretkliničkih i kliničkih procesa kako bi konačno našao svoje mjesto u apotekama i počeo služiti za liječenje oboljelih“, kazao je Varank.

Direktor TUBITAK-ovog Instituta za inženjering i biotehnologije Saban Tekin kazao je kako je riječ o veoma važnom uspjehu turskih naučnika koji od gena proizvode ćelije.

Čitaj još:   ISTANBUL: Posljednja žrtva terorista PKK- a je 11-mjesečni dječak...

“Razvijamo ćelije koje razvijaju antitijela. Ćelija koju smo razvili će biti predata firmi koja će provesti kliničke radnje i zatražiti licenciranje lijeka za njegovo puštanje u komercijalne tokove“, pojasnio je Tekin.

http://iBalkan.net

Autor: İndira Bojadzic FACE TV

ISTANBUL: Putnički voz izletio iz šina, 24 stradalih i 124 povrijedjenih…

Kontinuirano raste broj osoba smrtno stradalih osobe i povrijeđenih u Read more

Komentariši