DANAS JE Dan kad je otišao MIRZA: Kinđe, hvala ti…

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

PUNO godina, prošlo je od smrti najboljeg sportiste Bosne i Hercegovine svih vremena, Mirze Delibašića Kinđe, kako mu je bio nadimak, preselio je u Sarajevu 8. decembra 2001. godine, nakon duge i teške bolesti…

ISTANBUL: Svijet, Sport, Košarka, Putovanja, Vijesti, subota …08.12.2018… 11: 59…DANAS JE Dan kad je otišao MIRZA: Kinđe, hvala ti…

Mirza Delibašić jedan je od najuspješnijih sportista kojeg je dala Bosna i Hercegovina, piše regionalni portal iBalkan.net

Mirze Delibašić Kinđe je rođen 9 januara 1954 godine u Tuzli. Blistavu sportsku karijeru počeo je 1968 godine, kada je postao pionirski prvak BIH u tenisu. Reket je ubrzo zamijenio košarkaškom loptom u tuzlanskoj Slobodi, da bi 1972 godine, prešao u Bosnu.

Za studente je odigrao gotovo 700 utakmica i postigao oko 14 hiljada koševa. Bio je prvak Jugoslavije 1978 i 1980 godine, klupski prvak Evrope sa Bosnom 1979.

Čitaj još:   VIC DANA Kupio gazda sebi pevcaaa...

Sa reprezentacijom ex YU, osvojio je sve moguće trofeje. Dva puta bio je šampion Starog kontinenta, prvak svijeta 1978 i Olimpijski pobjednik dvije godine kasnije.

Za najboljeg košarkaša Jugoslavije, proglašen je 1980 godine. Četiri puta biran je za najboljeg sportistu BiH, a 2000 je proglašen sportistom svih vremena u BiH.

Vjeran jedinoj BiH ostao je i u toku opsade Sarajeva, odbivši poziv rukovodstva Reala da opkoljeno Sarajevo zamijeni Madridom.

„Nikada nisam upoznao nijednog vrhunskog sportistu, bilo sa ovih naših prostora, bilo iz svijeta, koji u sebi nije imao barem trunku zlobe. Nijednog, osim Mirze” svojevremeno, rekao je njegov učitelj i vizionar šampionske generacije Bosne, Bogdan Tanjević. Smrt je Mirzu Delibašića zatekla na mjestu direktora KK Bosna”.

Sportska dvorana u sarajevskoj Skenderiji danas nosi naziv “Dvorana Mirza Delibašić”, kao i jedna od ulica u Tuzli, dakle ni malo ni puno.

Čitaj još:   OPREZ: Prevare na koje turisti moraju da obrate pažnju...

http://iBalkan.net

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši