IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVI PAZAR: Sandžak, sinoć, pao u sevdah…

NOVI PAZAR : Sandžak, Zanimljivosti, Vijesti… črtvrtak, 20.12. 2018. 12: 19…NOVI PAZAR: Sandžak, sinoć, pao u sevdah…

Sinoć je u Novom Pazaru održan Festival sevdalinki koji je još jednom pokazao da ova vrsta tradicionalne muzike ne gubi na popularnosti.

Manifestaciju su organizovali Kulturni centar u saradnji sa kulturno-umjetničkim društvom „Isa- Beg“ u tom gradu uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

U Novom Pazaru, gradu sevdaha, kako ga mnogi prozvaše zbog ljubavi prema sevdalinkama ovdašnja publika imala je priliku da uživa u ovoj vrsti muzike.

Festival sevdaha u Novom Pazaru okupio je i ove godine mlade talente koji afirmišu tradicionalnu muziku.

„Prvo sam pijevala izvornu muziku, a prije tri godine sam počela da pjevam i sevdah i shvatila da je to dio mene“, kaže Iva Nikolić, jedna od učesnica festivala.

„Već treći put za redom se takmičim na Sevdah festu i imam veliku čast i zadovoljstvo što su baš mene pozvali“, navodi Dina Bogućanin, iz KUD „Isa-Beg“.

U sevdalinkama se opisuju ljubav, patnja za voljenom osobom i tuga. Pret-postavlja se da je nastala u vreme osmanske vladavine na Balkanskom ostr-vu, ali je vremenom postala popularna širom Evrope.

Čitaj još:   Policija provjerava prijetnje, "Dušna Silnog": Naoružani, snajperom pozivaju se na srpstvo...

„Sevdalinka je vrlo važna za ljude koji žive na ovom području i mislim da mi ne zamjere ljudi u Bosni i Hercegovini, ali u ovom regionu se posebno sevdalinka njeguje“, ističe Aleksandar Nićiforović, pi-ar festivala.

„Obnavljaćemo stalno te nove sevdalinke i od Himza Polovine i od Safeta Isovića i od mnogih drugih doajena sevdaha tako da ćemo nastaviti niz.

Svake godine ćemo iznedriti i neku novu nadu“, kaže Elvir Bogućanin, organizator Festivala sevdalinki.

Osim pjevača tradicionalne narodne muzike izvodili su je i Josipa Lisac, Ibrica Jusić, Jadranka Stojković, Toše Proeski i Zdravko Čolić, a sevdalinke su uzete i za osnovu nekoliko pjesama zagrebačkog kantautora Džonija Štulića.

Tekstove sevdalinki pisali su najčešće nepoznati pijesnici, ali i od poznatih književnika među kojima je i Aleksa Šantić…

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši