IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO: Faysal Soysal, Hatidža Mehmedović bila je moja i majka svakog siročeta na dunjaluku…

Direktor festivala i turski režiser Faysal Soysal je, na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu, istakao je, prvi festival kratkog filma “Prijateljstvo”, te kako je cilj da se svake godine jedan dio filmova prikazanih na ovom fest-ivalu prikaže i ljubiteljima filma u jednoj zemlji mimo Turske…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, Vijesti…petak, 21.12. 2018… 19: 39…  Faysal Soysal: Hatidža Mehmedović bila je moja i majka svakog siročeta na dunjaluku…

Pod pokroviteljstvom Republike Turske i uz podršku Generalne direkcije za kinematografiju Ministarstva za turizam i Grada Istanbula (IBB), a u organ-izaciji Balkon Filma, ove godine je u Istanbulu organizovan Prvi međunar-festival kratkog filma “Prijateljstvo”.

Grad domaćin ovog festivala je Istanbul, a dio projekcija će ovog vikenda, 22. i 23. decembra, biti održan i u glavnom gradu Bosne i Hercegovine

Iako je riječ o prvom, na ovaj festival prijavljeno blizu 700 filmova iz 76 zemalja, a u istanbulskim kinima Beyoglu, Kadikoy, Salt Galata, te na Univerzitetu Bahcesehir u Univerzitetu Istanbul, je između 14, 15. i 16. decembra prikazano 17 najboljih filmova, i isto toliko filmova u kategoriji “Filmovi za dugo sjećanje”.Riječ je o filmovima iz Turske, Francuske, Belgije, Irana, Kazahstana, Italije, Kirgistana, Španije, Grčke i Estonije. Dio projekc-ija će se održati i u BiH. 

Direktor festivala i turski režiser Faysal Soysal je, na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu, istakao ovo je festival kratkog filma “Prijateljstvo”, te kako je cilj da se svake godine jedan dio filmova prikazanih na ovom fest-ivalu prikaže i ljubiteljima filma u jednoj zemlji mimo Turske. Soysal je ista-kao kako je prva zemlja domaćin izvan granica Turske odabrana BiH, te da je to učinjeno s razlogom. 

Čitaj još:   SARAJEVO, NEVRIJEME STIGLO: Snijeg okovao ulice...

“Mi na ovaj način želimo imati funkciju mosta kojim ćemo se spajati i širiti naše prijateljstvo. Svakako, BiH je za nas veoma važna i to je jedna od zemalja s kojom imamo najbolje prijateljske i bratske odnose”, istakao je Soysal. 

Soysal je autor dokumentarnog filma “Izgubljena vremena”, koji tematizira žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu, između ostalog, i kroz primjer ned-avno preminule Srebreničanke Hatidže Mehmedović. Na pitanje koliko je za njega kao autora značajno to što će ovaj film biti premijerno prikazan u BiH, odgovorio je: 

“Vrlo teško mi je govoriti o Hatidži. Posljednjih godina smo se često vidjeli, posebno za bajrame. Ona ja bila moja druga majka. Posljednji put sam je posjetio u bolnici neposredno pred 11. juli, vijest o njenoj smrti me jako rastužila. Ona je žena koja nije znala šta je to mržnja, nije mrzila ni Srbe koji su ubili njenu djecu. Žena koja se molila za svu djecu u svijetu. Majka Hatidža bila majka svakog potlačenog djeteta u svijetu. Ona je bila jedna nada, nažalost izgubili smo se i ne znam kako ćemo popuniti to mjesto”, podvukao je Soysal. 

Na programu u BiH bit će prikazan i film “Sladoled” čiji je režiser ujedno i predsjednik žirija Festivala Yüksel Aksu. Riječ je o filmu koji je bio kandidat Turske za prestižnu filmsku nagradu Oscar. 

Aksu je u obraćanju istakao kako je prvi put posjetio Bosnu i Hercegovinu, te da je veoma radostan zbog toga. Iako nikada prije nije bio u Bosni, kazao je kako Bošnjake veoma dobro poznaje jer je zajedno s njima odrastao u Izmiru. 

Čitaj još:   VELIKAN BH SPORTA: Ivica Osim sahranjen uz pjesmu Grbavica... (foto, video)

“Kao dijete sam odrastao u Izmiru među Bošnjacima i još uvijek ne mogu da zaboravim djevojku u koju sam se tada zaljubio. Mi u Turskoj se divimo Bošnjacima. Ex-yu, ali i bh. kinematografija nakon toga, imaju posebno mjesto u mom životu. ‘Sladoled’ je moj prvi film i ono što treba naglasiti da u filmu ne igra niti jedan afirimisani glumac, već samo lokalni mještani. Kad budete gledali film shvatit ćete koliko je povezan s ovim prostorima”, kazao je Aksu.

iBalkan.net

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši