IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KOLINDA Grabar-Kitarović iz ANKARE: Stabilna BiH je nemoguća bez saradnje Hrvata i Bošnjaka…

KOLINDA SVIJESNA SITACIJE, poručila iz Ankare: Hrvatska će ustrajati na dijalogu unutar BiH, a bez toga se neće naći rješenje…

ANKARA: Turska, Ekonomija, Vijesti, petak, 18.01.2019…10: 59… KOLINDA Grabar-Kitarović iz ANKARE: Stabilna BiH je nemoguća bez saradnje Hrvata i Bošnjaka…  

Nije nam cilj ni namjera miješati se u unutarnja pitanja BiH, rekla hrvatska predsjednica prilikom posjete Turskoj iz prestolnice Ankare…

Predsjednik Republike Turske Redžep Erdogan i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar- Kitarović su se sastali u Ankari. Nakon sastanka hrvatska predsjednica istakla je da je saradnja dviju zemalja na visokom nivou, ali da je nastoje produbiti.

Govoreći o stanju u BiH, naglasila je da je stabilnost te zemlje bez saradnje Hrvata i Bošnjaka nemoguća te kazala da je Hrvatska zemlja koja je najviše zainteresovana za suverenitet i teritorijalni integritet BiH…

Grabar-Kitarović je kazala da se bilježi porast u trgovinskoj razmjeni Turske i Hrvatske, ali da se na tom polju može učiniti puno više.

“Odnosi Turske i Hrvatske su bez otvorenih pitanja. Složili smo se kako i dalje trebamo ulagati zajedničke napore u produbljivanje odnosa u svim područjima, posebno gospodarstva i gospodarskih odnosa s ciljem poveća-nja razmjene i ulaganja. Želimo se što prije približiti ciljanoj razmjeni od milijarde američkih dolara. Isto tako, želimo iskoristiti naše potencijale. Razgovarali smo i o suradnji u energetici i u prometnom povezivanju“, rekla je predsjednica Hrvatske.

Čitaj još:   SENAD Hadžifejzović Kolindi: Srbija od Niša do Drniša, BOSNA od Vrsara do PAZARA

Ona je ocijenila da je posjeta Ankari, uz posjetu Erdogana Zagrebu 2016 god , te niz susreta na marginama međunarodnih konferencija potvrda produb-ljivanja saradnje Hrvatske i Turske.

“Važno je da Hrvatska i Turska zadrže dijalog na najvišoj razini s obzirom na globalnu važnost Turske. Produbljujemo i kulturnu suradnju“, smatra Grabar-Kitarović.

Dvije delegacije su potpisale program saradnje na području kulture i umje-tnosti od 2019. do 2021. godine i protokol saradnje projekta Islamskog kulturnog centra u Sisku između IZ u Hrvatskoj i Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA).

“Posebno me veseli činjenica da je u mom izaslanstvu i muftija Aziz efend-ija Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. Islam je nezamjenjivi dio duhovnog i kulturnog mozaika hrvatskog društva“, nag-lasila je Grabar- Kitarović.

Čitaj još:   ZAGREB Kolinda Grabar- Kitarović u trodnevnoj službenu posjetu Albaniji...

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

ZAGREB Kolinda Grabar- Kitarović u trodnevnoj službenu posjetu Albaniji…

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović započela je trodnevnu službenu posjetu Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši