“Zašto MILE Dodik umjesto Bošnjak često koristi termin musliman”…

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

MILE Dodik je prešao tačku poslije koje nema povratka. On jednostavno mora nastaviti put kojim ide duže od deset godina. On ne može nazad, iz nekoliko razloga…

SARAJEVO:BiH, Vijesti, četvrtak, 24.01.2019… 10:59… “Zašto MILE Dodik umjesto Bošnjak često koristi termin musliman”…

Politički analitičar, Sarajevo Ibrahim Prohić u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže kako nema dokaza, ali ima argumenata, da se vjeruje da predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i sada radi za interese neke strane sile, te kako se preko BiH prelamaju globalni interesi prije svega, SAD-a, a zatim i Rusije.

Prohić: Prvo da kažem da Dodik nije romantičar, nije pijani milioner, nego hladni proračunati igrač.Ovo,što on radi i govori nije nimalo naivno odavno je prevazišlo potrebe izbornih ili predizbornih kalkulacija, odnosno dizanja tenzija radi jeftinih političkih poena, tj.pobjede na izborima.

Dodik je prešao tačku poslije koje nema povratka. On jednostavno kao mora nastaviti put kojim ide duže od deset godina. On ne može nazad, iz nekoliko razloga. Prvi je što je stanje u Republici Srpskoj, uostalom kao i u Federaciji, izuzetno loše. Nema proizvodnje, ekonomija je na koljenima, budžeti su de facto bankrotirali i da nije finansijskih injekcija sa strane, bio bi slom i u jednom i u drugom entitetu.

Čitaj još:   ŽELJKO KOMŠIĆ POSLAO PORUKU BEOGRADU: „Granica je na Drini, ako je ne budete poštovali BIĆE PROBLEMA“

Jedino što može ponuditi je ova romantičarska priča, koja je romantičarska samo po formi, ali vrlo opasna po sigurnost, ne samo u BiH nego i u čitavom regionu. Ja ću izaći s hipotezom da postoje povoljne okolnosti mislim da na geostrateške uslove,da ima oružanu silu kakvu su imali Milošević, Karadžić Dodik bi danas bio spreman otvoriti novi rat. Još jednom ponavljam, ovo što Dodik radi nije nimalo naivno.

Iza te pojavnosti treba imati na umu da se ne radi o ekscesima i ispadima, nego o projektima koje je Dodik označio kao svoj legitimni politički cilj. Ni Karadžić u svoje vrijeme nije govorio o secesiji nego o razgraničenju. Dodik eksplicitno govori o secesiji.

Čitaj još:   TURSKA FONDACIJA PRIJATELJI SANDŽAKA: NE ŽELIMO RATNE AVIONE IZNAD NEBA NOVOG PAZARA!... ŽELIMO RAD I LJUBAV

To je dvostruka igra.

Prvo, želi da ih reducira ili napravi retrogradni korak unazad ovu etničku zajednicu. On želi da kaže da su oni vjerska, a ne etnička grupa, pa samim tim ne mogu biti relevantan politički faktor. I drugo, igra na kartu svjetski prisutnog straha od islamskog radikalizma i terorizma.

Nazivajući bh. Bošnjake muslimanima, Dodik implicitno šalje poruku o opasnim ljudima. Treba pomenuti da se slične igre igraju i iz Zagreba, ali na nešto drugačiji, malo suptilniji način. Međutim, provlači se nit o radikalizaciji bosanskih muslimana, odnosno Bošnjaka…

Izvor: agencije

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši