IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Pogovor: O našoj Amini… (sažetak trećeg nastavka)

Nažalost, naša Amina nastavila je živjeti svojim dinamičnim životom kao da se nije ništa dogodilo…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, Vijesti, subota, 02.03. 2019…17: 02… Pogovor: O našoj Amini… (sažetak trećeg nastavka)
 

Odlučite sami kad da iskočite!

I imajte na umu… Iskočite dok jok još uvijek imate snage!

Iskačemo iz naše zdravstvene žabokrečine i samoinicijativno sa Aminom odlazimo u Istanbul na kliniku Medical Park. Pokušavamo spasiti što se spasiti može. Amina prima prvu imunoterapiju i vraćamo se kući. Reakcija tijela je burna sa visokom temperaturom i plikovima. Kad su tegobe već minule javljaju nam sa sarajevske klinike da dođemo na oporavak hormona štitne žlijezde, koji su prema njihovoj tvrdnji izazvali reakciju organizma.

Poslije nekoliko dana iznenada javljaju da Amina treba napustiti kliniku. U podne je zatičemo kako sjedi na krevetu u predvorju, jer se njena soba moluje!?

Na povratku kući otkrivamo da vuće lijevu nogu, a sutra se pojavljuju urinarne teškoće. Naredni dan je već nepokretna…

Poslije dva dana prebacujemo je avionom u Istanbul i hitno odlazimo na kliniku. Bolovi se već moraju suzbijati morfijem. Otkriva se napad tumora na kičmeni stub i pristupa se zračenju. Sati odlučuju da li će joj ostati pokretne ruke i da li će uopće preživjeti. Poslije drugog kruga zračenja ruke su spašene i život produžen…

Ostali smo mjesec dana na klinici okruženi neizmernom pažnjom, požrtvovanjem i ljubavlju osoblja bolnice i istanbulskih prijatelja.

Doktorica Meral na rastanku je zagrlila i poljubila našu Aminu i rekla joj da je voli, a što je njoj bilo više od bilo kakvog poklona. Posjete prijatelja i pružena pažnja više su djelovali od svih lijekova.

U Sarajevu smo naišli na „ odbojni zid“ i rečeno nam je da više nismo njihovi pacijenti jer smo samoicijativno otišli na liječenje u Istanbul. Sve je postalo problem: i dobivanje odobrenja za nastavak bolovanja, i molbe za infuziono uključenje imunoterapije koju smo kupili u Turskoj…

Čitaj još:   NEVJERICA: Crna rupa ŠEST MILIJARDI PUTA veća od Sunca, šta to tačno znači za NAS...

Naša familija preko stotinu godina uplaćuje novac za zdravstveni fond kroz radni staž i doživljavamo ogromno razočarenje.

Prilikom odlaska iz Istanbula njihovi ljekari su tražili da ih obavještavamo na dnevno osnovi o Amininom zdravstvenom stanju i obavjestili su nas obavještavaju nas da možemo uvijek potražiti savjet bez obzira da li ćemo nastaviti lijećenje na njihovoj klinici.

Nažalost, bolest je bila brža i naša Amina je preminula pred početak dejstva imunoterapije pošto ona djeluje tek nakon tri mjeseca od uzimanja!

Izgubili smo bitku sa vremenom i pitamo se zašto na početku liječenja nije uključena imunoterapija po preporukama koje smo dobili sa stranih klinika?

Bolest naše Amine pripada najtežoj vrsti tumora otkriven je u poodmakloj fazi…

Prema izjavi turskih onkologa dejstvo terapije ne može dovesti do potpunog izlijećenja i ograničeno je na period od samo nekoliko godina.

Ostaje gorki osjećaj da smo tapkali u mjestu od početka bolesti do recidiva, koji se pojavio nakon tri godine. Doktori vam mogu ponuditi samo skupe terapije kad bolest već pokuca na vrata, ali ne i da preventivno djelujete.

Normalno je da smo kao Aminini roditelji neutješni. Vjerovali smo doktorima od početka njenog liječenja i znamo kroz šta smo prošli i gdje završili…

Pitanje je da li je uopšte postojao lijek i da li je morala ostati nepokretna i posljednje mjesece života provesti u patnji?

Poslije nas vodiće se još mnoge bitaka za ljudske živote. Razmislite da li da svoj život predate u ruke doktorima ili da odaberete neki sopstveni put ozdravljenja…

Jer, život je jedan, a u njemu je najvažnije samo vaše dobro zdravlje o kojem morate misliti dok ste još zdravi…

Čitaj još:   ZADNJI PETAK U GODINI: Vrijeme oblačno, ali toplo...

Sarajevo, 16.02.2019.god. Aminini roditelji

Sabaha i Kenan

P.S.

Dugujemo neizmjernu zahvalnost brojnom medicinskom osoblju koje je pomoglo u liječenju naše kćerke: dr. Nadži, dr.Meral, dr. Ahmedu, dr. Amri

Veliko hvala firmama i pojedincima koje su svojim prilozima pomogli u lijećenju: Fondu za zaštitu okoliša, Agenciji za vode sliva rijeke Save, Vodovodu i Kanalizaciji Sarajevo, Regeneraciji, Mibral, Dalidi i Elvisu

Hvala mnogobrojnim prijateljima na podršci: Dženi…

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši