IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Majke SREBRENICE OGORČENE okupljanjem ČETNIKA

Majke Srebrenice, koje se svakog jedanaestog u mjesecu okupljaju u Tuzli na Trgu žrtava Srebrenice izrazile su danas ogorčenje i razočaranost jučerašnjim okupljanjem i javnim prijetnjama pripadnika Ravnogorskog pokreta u Višegradu gdje su počinjeni najteži ratni zločini 1992. godine.

-Vjerujte mi da sam uplašena i da me ovo sve podsjeća na 1992. godinu. Najgore je što niko ništa ne poduzima, ni Mektić. Ovo je strašno pogotovo za povratnike u Višegrad – rekla je Hajra Čatić, predsjednica udruženja “Žene Srebrenice“ i majka koja traga za kostima svoga sina Nine od 1995. godine.

Predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković kaže da su se zbog jučerašnjih događanja u Višegradu u svim gradovima BiH trebali dogoditi prosvjedi.

-Trebalo je podići mitinge i proteste. Trebali smo svi izraziti svoj strah. Mi svi ovo nekako stidno posmatramo i komentarišemo iz svojih soba i fotelja. Ali kada trebamo iznijeti svoj stav, svoju bojazan da imamo problem i da će se ponovo desiti nešto loše onda se povlačimo korak unazad. Tražimo opravdanje samo da to ne uradimo i da se ne pobunimo. To je ključni problem i prvo se mi moramo izboriti za sebe, a onda tražiti podršku međunarodne zajednice da donese određene sankcije – istaknuo je Mešković.

Čitaj još:   EVO KAKO JE U HAGU DOČEKANA DOŽIVOTNA ROBIJA KARADŽIĆA: Dok su jedni APLAUDIRALI, drugi su reagovali NESVAKIDAŠNJE

Za mnoge žrtve posljednjeg rata u BiH jučerašnja događanja u Višegradu su bila jeziva, a Nura Begović iz Udruženja “Žene Srebrenice“ podsjetila je da su u Srebrenici ljudi u onakvim uniformama činili najmasovnije zločine.

-Oni su se javno predstavili kao predstavnici udruženja. Ko je dozvolio da se jedno takvo udruženje osnuje? Vi znate kakve su sve procedure kada se treba osnovati jedno udruženje. Postoje jasni pravilnici i zakoni. Ministarstvo za ljudska prava i Ministarstvo sigurnosti, kao i sve druge institucije to su trebale spriječiti. Trebali su osuditi i kazniti udruženje. Za nas je ono jučer u Višegradu terorističko okupljanje – smatra Begović.

Osim što su na današnjim prosvjedima svi okupljeni izrazili nezadovoljstvo zbog okupljanja pripadnika Ravnogorskog pokreta koji su veličali zločinca Dražu Mihajlovića, istaknuto je da se ovo u Višegradu ne bi smjelo promatrati kroz stavove samo pojedinaca.

-Radi se o organizovanim vojnim jedinicama. To nisu nikakvi pojedinci niti bilo kakve paravojne strukture. Zato me zabrinjava inertnost bosanskohercegovačke politike. Jednostavno prepuštamo situaciju kao i 1992. godine – upozorio je predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković.

Čitaj još:   MAJKE SREBRENICE ODBILE DA UKLONE TRANSPARENT POREDJENJA Karadžića i HITLERA

MAJKE SREBRENICE PROTESTI

izvor: agencije

Dženaza Hatidži Mehmedović u srijedu u Srebrenici…

POSLIJE Obavljanja vjerskog dijela obreda, Mehmedović će biti ukopana na Read more

ČEDO Jovanović: “Vjerice, napusti skupštinsku klupu”…

Predsjednik LDP Čedomir Jovanović je ocjenio da je Radeta anticivilizacijskim Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

SAMO DA NAM BUDE VEDRO! Očekuje nas fenomenalan NEBESKI SPEKTAKL!!!

Kiša takozvanih Perseida, odnosno meteorskih rojeva, specifična je po meteorima Read more

Komentariši