Ljepotica BALKANA Husein- pašina džamija,obilježava 450 god od izgradnje…

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Husein- pašina džamija ove godine obilježava 450 godina svoga postojanja. Možemo reći i da sam grad Pljevlja proslavlja tih 450 godina postojanja…

PLJEVLJA: Crna Gora, Zanimljivosti, Vijesti, petak, 15.03. 2019… 07: 59…  Ljepotica BALKANA Husein- pašina džamija,obilježava 450 god od izgradnje…

Jedan od najljepših i najznačajnijih objekata islamske kulture na NAŠIM prostorima, Husein- pašina džamija u Pljevljima, jedan od prepoznatljivih simbola grada na Balkanu…

Želja za izgradnjom ove džamije potekla je hiljadu petsto i neke godine kada je Husein- paša Boljanjić, povodeći se za primjerom svog rođaka Mehmed paše Sokolovića, kao dug zavičaju odlučio da izgradi džamiju…

Izgradnja džamije završena je 1569. godine i od tada do danas ovo zdanje svojim minaretom stremi visoko u nebo i pamti priču o jednom značajnom djelu istorije i tradicije nešeg grada.

Čitaj još:   STRAŠNO, POTOP U VILI PAROVA:Voda nosi SVE PRED SOBOM, kad vidite šta rade ukućani zanijemiće te... (video)

“Husein- pašina džamija ove godine obilježava 450 godina svoga postojanja. Možemo reći i da sam grad Pljevlja proslavlja tih 450 godina postojanja. Jer džamija je bila jedan od prvih objakata izgrađenih u to vrijeme .

Džamija je jeda od objekat od kojih je počela dalja izgradnja i razvoj grada. I jedan od onih objekata je bio i ostao reprezent grada Pljevalja u regionu i šire”, kazao je Glavni imam Samir ef. Kadribašić.

Do današnjeg dana, osim džamije, od vakufa Husein-paše sačuvani su sahat kula, harem sa mezaristanom i šadrvan. Karavan saraj, mekteb i bezistan koji su takođe bili dio kompleksa više ne postoje.

Priča o najvećoj pljevaljskoj džamiji dolaskom Husein- paše Boljanića, iz Istambula u Pljevlja.

Čitaj još:   Pucnjava u diskoteci: SRBIN UPUCAN u Tivtu, rano ujutru ZAVRŠIO U BOLNICI...

Pošto se, sa vojskom, ulogorio blizu manastira Svete Trojice, odlučio je da u Pljevljima podigne džamiju, kao svoju zaostavštinu rodnom kraju, jer je rodom bio iz sela Boljanići, blizu Pljevalja.

Obilježavanje jubiljeja planirano je za jun ove godine…

izvor PV potral

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši