IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZBOG TE:U Pljevaljima, umre više građana, nego nastrada u saobraćajnim nesrećama…

Zagađeni vazduh, koji je velikim dijelom posledica rada Termoelektrane Pljevlja, godišnje odnese više života od saobraćajnih nesreća, upozorava Institut za javno zdravlje…

PLJEVLJA: Crna Gora, Crna Hronika, Ekonomija, Vijesti, ponedeljak, 18.03. 2019 … 20: 19…  ZBOG TE:U Pljevaljima, umre više građana, nego nastrada u saobraćajnim nesrećama…

“Godišnja stopa prevremene smrtnosti koja je povezana sa izlaganjem zagađujućim česticama je 10-60 puta veća od smrtnosti usled saobraćajnih nezgoda ili 2-20 puta veća od smrtnosti usled bolesti digestivnog sistema u Crnoj Gori”, rekli su Vijestima iz Centra za zdravstvenu ekologiju Instituta.

Savez za životnu sredinu i zdravlje (HEAL) je prošlog meseca u svojoj analizi upozorio da je, na primjer, pljevaljska Termoelektrana svojim delovanjem 2016. godine izazvala 35 prevremenih smrtnih slučajeva u Crnoj Gori, a ukoliko se uzme njen uticaj i van granica onda je broj slučajeva 133.

Procena uticaja na zdravlje u Crnoj Gori u ovom izveštaju HEAL-a data je na osnovu podataka emisija iz Elektroprivrede Crne Gore za 2016. godinu.

Čitaj još:   SARAJEVO: Danas će se klanjati dženaza prof. dr. Velidu Efendiću u haremu Gazi Husrev- begove džamije... (foto)

Nadležnost Agencije je praćenje stanja kvaliteta vazduha i obavještavanje javnosti. Prisustvo faktora koji utiču na pogoršanje kvaliteta vazduha traje i do šest mjeseci u Pljevljima.

iBalkan.net/Vijesti.me

Foto: iBalkan.net

Veče u kojoj je cijela Turska priželjkivala i “dobila” zlatnu i srebrenu medalju na EP u Berlinu…

Gulijev oborio rekord evropskih prvenstava na 200 metara... Bilo je Read more

Čitaj još:   BRAVO ZA SPASIOCE: Beba spašena iz Morače stabilno, žena skočila sa mosta Blaža Jovanovića u naručju držala unuka... (foto, video)
ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši