IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SUTRA IZRICANJE DRUGOSTEPENE PRESUDE Radovanu Karadžiću-MAJKE SREBRENICE OTPUTOVALE U HAAG

Nakon tri godine žalbenog postupka, Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Hagu (nasljednik Haškog tribunala) će sutra 20. marta
u 14 sati u sudnici izreći drugostepenu presudu prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću. Predstavnice Udruženja “Majke Srebrenice” otputovale su jutros u Haag na izricanje presude Radovanu Karadžiću, koje je zakazano za sutra .

Presuda Karadžiću predstavlja najiščekivaniju presudu od osnivanja ICTY-a, a njenu najavu, između ostalih, prate brojne reakcije žrtava i njihovih udruženja, koji insistiraju na pravdi i istini kao ključnim elementima tranzicijske pravde.

“Očekivanja su da dobije doživotnu kaznu i da ne bude presuđen samo za genocid u Srebrenici već i za druge opštine.

Gdje je god došla njihova stopa, gdje je god prošla njihova vojska, napravljen je genocid, od Une do Drine. Očekujemo da sud donese pravednu presudu zbog budućnosti naše djece, zbog pravde. Ako presuda ne bude onakva kakva treba, onda će to biti genocid, ne samo nad nama majkama nego genocid nad pravdom”, kazala je predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice” Munira Subašić uoči polaska sa sarajevskog aerodroma. 

Čitaj još:   OSUĐENI ZLOČINAC ŠEŠELJ SE OGLASIO: "Presuda Karadžiću je skandalozna i neprofesionalna"???

Iz Mehanizma je saopćeno da će iz operativnih razloga, prijenos izricanja presude Žalbenog vijeća preko interneta biti emitovan sa odgodom od 30 minuta.

Karadžića je u martu 2016. godine sudsko vijeće Haškog tribunala osudilo na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine. Žalbeno vijeće Mehanizma sada može tu presudu da potvrdi ili da je preinači, bilo u pogledu utvrđenih činjenica, bilo u pogledu vrste i visine kazne. Takođe može da je ukine i naloži da mu se suđenje ponovi. Prvostepenom presudom, Karadžić je osuđen je za 10 tačaka, među kojima i za genocid u Srebrenici. Oslobođen je po jednoj tački optužnice – za genocid nad nesrpskim stanovništvom u sedam opština u BiH.

Karadžić je uhapšen 2008., nakon dugogodišnjeg bjekstva. Tokom maratonskog postupka – koji je trajao 499 radnih dana – saslušano je 589 svjedoka i u spis je uložen 11.481 dokaz.

Čitaj još:   EVO, KAKO JE OSUĐENIK NA DOŽIVOTNI ZATVOR,VARAO SVIJET, KADA SE MASKIRAO U dr DABIĆA... (video)

izvor: agencije

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

SAMO DA NAM BUDE VEDRO! Očekuje nas fenomenalan NEBESKI SPEKTAKL!!!

Kiša takozvanih Perseida, odnosno meteorskih rojeva, specifična je po meteorima Read more

DOLAZI ZAHLAĐENJE, PADAĆE ŠIROM REGIONA…

ZA  VIKEND u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a Read more

SARAJEVO: KOMŠIĆ PORUČIO DAČIĆU, MJESTO TI JE U HAGU…

Lider DF-a i kandidat stranke za člana Predsjedništva BiH iz Read more

Komentariši