IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

RECEPT ZA SREĆU, ZEMLJA KOJA JE PO DRUGI PUT PROGLAŠENA SREĆNIM KUTKOM: Evo gdje su na toj listi džave na Balkanu…

Svijetski izvještaj o sreći, koji sastavlja Mreža Ujedinjenih nacija za rešenja održivog razvoja (SDSN),rangira 156 zemalja po tome koliko njihovi građani srećni…

LONDON:Svijet, Zanimljivosti, Vijesti, srijeda, 20.03. 2019…21: 59…  RECEPT ZA SREĆU, ZEMLJA KOJA JE PO DRUGI PUT PROGLAŠENA SREĆNIM KUTKOM: Evo gdje su na toj listi dtžave na Balkanu…

Finska je danas, već drugu godinu za redom, proglašena za “najsrećniju zemlju na svijetu”, istraživači kažu da je ova mala nordijska zemlja uspjela da stvori recept za sreću koja ne zavisi samo od ekonomskog bogatstva…

View image on Twitter

Zasnovan faktorima koji uključuju ekonomsko bogatstvo, očekivan životni vijek, socijalnu podršku i slobodu da se donesu životni izbori.

Indeks pokazao da su i druge nordijske zemlje prilično “srećne”, s obrzirom na to da odmah za Finskom slijede Danska, Norveška i Island.

Od zemalja regiona Balkana, najsretniji su stanovnici Slovenije koja je rangirana na 63. mjestu ove prestižne liste sa ocjenom 5,77.

Nakon Slovenaca na listi najsretnijih iz regiona nalaze se Hrvati na 74. mjestu (5,48), stanovnici Kosova na 77. (5,40), Srbijanci a 78. (5,17), Bosanci i Hercegovci 87. (5,16) te Crnogorci koji se nalaze na 88. mjestu (5,16).

Čitaj još:   VELIKA TUGA U BOSNI: Na Ahiret preselio Senahid (Derviš) Halilović akademik i autor Pravopisa bosanskoga jezika, dženaza danas u SARAJEVU... (foto, video)

Od zemalja regiona Balkana, najmanje sretni su stanovnici Makedonije koji su pozicionirani na 95. mjestu (5,12) i Albanci na 109. mjestu (4,65) ove liste.

Od zemalja iz šireg regiona, najsretniji su stanovnici Slovačke koji se nalaze na 45. mjestu (6,07), a nakon njih slijedi Rumunija na 71. mjestu (5,52), Mađarska 91. (5,14), Grčka 99. (5,03) i Bugarske koja se nalazi na 129. mjestu sa ocjenom 4,21. 

S druge strane, najmanje sretni ljudi u svijetu su stanovnici Madagaskara, Tanzanije, Liberije, Gvineje, Ruande, Benina, Afganistana, Toga, Sirije i Burundija, koji su rangirani na skali od oko 3. 

JEDNA OD ZEMALJA U OKRUŽENJU a ovdje je u pitanju Srbija ona se našla na 78. mijestu.

Sreća je u poslednjih 10 godina najdrastičnije opala u Venecueli koja se našla na 108. mijestu…

http://iBalkan,net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši