SVJETSKI MEDIJI O PRESUDI KARADŽIĆU: “Okorjeli kockar izgubio posljednju partiju protiv pravde”!

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Kaznom doživotnog zatvora ratnom lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću pravda je pobijedila, premda Bosna i Hercegovina ostaje duboko podijeljena njegovim naslijeđem koje i dalje inspiriše nacionaliste i rasiste u svijetu, pišu svjetski mediji poslije konačne presude Žalbenog vijeća Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu.

Suđenje Karadžiću je “najvažnije u 23-godišnjoj istoriji tribunala UN” i većinom se smatra testom da li moderni međunarodni krivični sistem može nametnuti odgovornost ratnim liderima, ocnenjuje The New York Times. 

U Hagu je suđeno mnogim pojedincima za zločine u ratu u Jugoslaviji, ali je Karadžić, zajedno s ratnim komandantom bosanskih Srba Ratkom Mladićem, kojem tek treba da bude izrečena konačna presuda, najviši osuđeni zvaničnik, piše utjecajni njujorški list, dodajući da je bivši predsjednik Srbije Slobodan Milošević, “čiji je ekstremni nacionalizam podstakao i omogućio krvav sukob”, umro u pritvoru pri kraju suđenja.

Čitaj još:   HITNA EVAKUACIJA SA KRUZERA: Poziv u pomoć, 1.300 ljudi u panici, helikopteri ih spašavaju... (video)

Tužilaštvo je tražilo povećanje kazne s 40 godina na doživotni zatvor što je uglavnom bio simboličan potez zato što Karadžić vjerovatno neće živjeti dovoljno dugo da odsluži dugačku kaznu, ukazuje New York Times i dodaje da je odluka da mu se poveća kazna, “simbolična ili ne”, izazvala aplauze rodbine žrtava iz BiH koja je pratila izricanje presude s galerije. 

NYT prenosi ocjenu profesora slavistike i istočnoevropskih studija na Univerzitskom koledžu u Londonu Erica Gordya da je najvažnije da će posijle presude biti dokumenti o onome što se desilo, ali da je ipak osnovno pitanje da li će ti dokumenti postaviti osnovu za raspravu i povjerenje među ljudima koji su učeni da “uvijek sebe treba da smatraju žrtvama a ljude oko sebe svojim neprijateljima”.

Čitaj još:   SUTRA IZRICANJE DRUGOSTEPENE PRESUDE Radovanu Karadžiću-MAJKE SREBRENICE OTPUTOVALE U HAAG

Karadžićev slučaj se smatra ključnim u pružanju pravde žrtvama, ocenjuje agencija Associated Press, daodajući da ni nova presuda za neke neće biti dovoljna. AP citira riječi Munire Subašić iz udruženja Majke Srebrenice da žrtve nikada neće moći biti sretne jer “imajući u vidu šta je učinio, čak i da ima hiljadu života, i da je svaki od tih hiljadu života bude uzet od njega, to ne bi bilo dovoljno za žrtve”.

AP ukazuje da su bosanske ratne rane oživljene prošle nedjelje kada je otkriveno da je osumnjičeni za ubistva u džamijama na Novom Zelandu izgleda iskazao divljenje Karadžiću i njegovom naslijeđu.

izvor: SB

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *