PRIJETNJE IZ SAD: AKO NE RASKINU UGOVOR S RUSIMA S- 400 Ankari, slijedi prekid svih veza…

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

U tursko- američkim odnosima su se često smjenjivala razdoblja drame i pomirenje, na kraju, fokusirajući se na zajedničke strateške interese, obično uspijevale spasiti svoje partnerstvo…

VAŠINGTON: Svijet, Ekonomija, vijesti, petak, 22.03. 2019… 11: 59… RIJETNJE IZ SAD: AKO NE RASKINU UGOVOR S RUSIMA S- 400 Ankari, slijedi prekid svih veza…

Približavanje Ankare i Moskve u vojnoj sferi je razlog najveće zabrinutosti Wašingtona…

Namjera Turske za stjecanjem ruskih protuzračnih sustava S- 400 bi, prema Omaru Taspinaru, mogla biti “historiska greška koja će dovesti do promjene stavova i svjetonazora”…

“Zbog toga Turska ne samo će izgubiti svoje američke borbene zrakoplove F- 35, nego će se suočiti i s teškim sankcijama”, smatra američki stručnjak.

Sustavi S-400 bi u Turskoj trebali biti raspoređeni već u oktobru. Međutim, administracija Donalda Trampa ne gubi nadu da će uspjeti uvjeriti Ankaru da kupi sustave “Patriot” koji su kompatibilni s proturaketnim štitom NATO pakta.

Redžep Tajip Erdogan nikada nije javno odbacio američki prijedlog i rekao je da turska vojska može imati oba sustava.

Ali u odgovoru na nabavu sustava S- 400 je u više navrata izjavio kako neće raskinuti ugovor s Moskvom.

Što više, kao odgovor na “loše prikrivene prijetnje” Wašingtona uvođenjem  protiv Turske, nije isključio mogućnost njegova zemlja kasnije kupi i ruski sustav nove generacije S- 500.

Čitaj još:   VELIKI TRIJUMF, ANKARE: SAD sprema izručenje FETULAHA Turskoj...

Službeno, američke vlasti strahuju da Turska može “kompromitirati” F- 35 ako ih bude koristila u dometu sustava S- 400. Wašington vjeruje da će ruski kompleks “tajno primiti kritične informacije” o borbenom avionu i “poslati ih u Moskvu”.

Predstavnici Ankare američku stranu uvjeravaju da će poduzeti prvo sve potrebne mjere kako bi se spriječilo curenje podataka.

No, unatoč svim tim obećanjima, Pentagon i dalje brine da bi sve tajne informacije o F- 35 bile “na raspolaganju Rusima”.

Ako Turska ne odustane od kupnje sistema S- 400, blokiranje programa F-35 bit će samo prvi korak u odgovoru Wašingtona.

Nakon toga slijedi teži odgovor i uvođenje sankcija Turskoj u skladu sa Zakonom o suzbijanju američkih protivnika putem sankcija (CAATSA), što će u potpunosti potkopati obrambenu suradnju dviju zemalja, kaže Taspinar.

Kriza koja se nazire može radikalno promijeniti odnose između pomenute dviju zemalja. Uostalom, sve ovo pokazuje da se turska i američka vojska međusobno više ne smatraju partnerima.

“Odluka Turske da kupi ruski protivvazdušni raketni sistemv je znak veće geostrateške teškoće i potvrđuje da Wašington i Ankara više niti imaju zajedničke strateške interese i zajedničko mišljenje o bilo kojim prijetnjama”, ističe stručnjak.

Ankara nekoliko godina tvrdi kako Vašington podržava “kurdske teroriste” u Siriji, YPG snage koje Turska smatra sirijskim ogrankom Kurdistanske radničke stranke (PKK).

Čitaj još:   UMRO, Momir Bulatović, desna ruka, Slobodana Miloševića ...

Sjedinjene Države za najveću prijetnju  stabilnosti Europe i budućnosti NATO pakta smatraju Rusiju.

Ankara to dobro zna. Međutim, prema vođi Turske, najveća opasnost za njegovu vladavinu je američki IMAM turskog porijetla Fethullah Gülen, ga Erdogan optužuje za neuspjeli pokušaj državnog udara i podršku kurdskom nacionalizmu.

“S obzirom na to da je Gülen još uvijek u Americi i da Wašington nastavlja podupirati Kurde, nikome nije tajna da Ankara trenutno Wašington smatra za protivnika”…

“Unutar ovog otrovnog okruženja, Sjedinjene Države i Turska su sve bliže rubu bezdana. Dogovor o S- 400 i ukidanje kupnje F- 35 može ih gurnuti u ponor. Umjesto analize tursko- američkog strateškog partnerstva, možda ćemo uskoro morati napisati osmrtnicu njihovoj vojnoj suradnji”, na samom zaključuje Omar Taspinar…

izvor (Logicno.com/L.R.) 

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši