NISTE ZNALI: Slovenija traži radnu snagu, gotovo svaki deseti radnik je stranac…

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ključni problem slovenskog gospodarstva je što Sloveniji nedostaje radne snage ako želi imati visoke stope ekonomskog rasta…

LJUBLJANA: Regija, Ekonomija, vijesti, četvrtak, 20.06.2019…07: 49… NISTE ZNALI: Slovenija traži radnu snagu, gotovo svaki deseti radnik je stranac… 

Da svakako je interes stranih investitora za otvaranje novih radnih mjesta u Sloveniji znatno povećao jer građevinske i druge dozvole dobivaju i mnogo jednostavnije nego prije, i da i dalje za Sloveniju velik problem predstavlja nedostatak radne snage.

Zato je glavna briga sadašnje vlade kako osigurati dovoljan broj radnika na tržištu rada,ostati konkurentan kada se radi o plaćama zaposlenih, istaknuo je ministar u razgovoru s predstavnicima stranih investitora u Dekanima kod Kopra.

Gotovo svaki deseti zaposleni je stranac

Pitanje dodatne radne snage, njegovoj ocjeni, moglo i riješiti stimulativnim mjerama na području plaća, uključivanjem više mladih na tržište rada, dodatnim radom umirovljenika i privlačenjem nezaposlenih s burzi, ali i uvozom radne snage iz drugih zemalja, pa i trećih država izvan EU-a, čega se ne treba bojati.

Čitaj još:   VIC DANA Prirodna grijalica, ciča zima, minus dvadeset, pošalje Fata...

Prema podacima državnog statističkog ureda, krajem prošle godine da je u Sloveniji je bilo 885.700 radno aktivnih osoba, među kojima i 87.700 čistih stranaca, što znači da je gotovo svaki deseti zaposleni stranac. 

Najviše ih je pritom bilo prvo iz Bosne i Hercegovine (42.000), a zatim iz Srbije (oko 11.000). 

Slijede radnici iz Hrvatske, no razlika je što Hrvati za zapošljavanje je i u Sloveniji više ne trebaju radne dozvole s obzirom na članstvo Hrvatske u Europskoj uniji.

Oko 7100 zaposlenih u Sloveniji je s Kosova, a oko 6000 iz Makedonije.

Najviše zaposlenih stranaca u građevinarstvu

Zapošljavanje stranaca iz trećih država od 2015. godine olakšava pravilo po kojemu oni jedinstvenu dozvolu za rad i boravak mogu dobiti u općinama, diplomatskim predstavništvima u inozemstvu ili agencija za zapošljavanje pa je porast zaposlenih stranaca zadnjih godina vrlo velik.

Čitaj još:   CRNA GORA: Stravičan zločin, ubio majku...

Najviše je zaposlenih stranaca u građevinarstvu, no često se radi o onima koje slovenske tvrtke odmah prosljeđuju na rad u druge članice EU- a. 

To u nekim slučajevima izaziva i nezadovoljstvo u susjednim državama, pa se u primjerice u Austriji, čiji građevinski sindikati tvrde da je u Sloveniji uobičajena praksa da se za izaslane radnike strance uplaćuju porezi da i doprinosi na minimalnu plaću, čime slovenske tvrtke stječu konkurentsku prednost u odnosu na austrijske kompanije u nekim sektorima…

izvor agencije

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *