IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVA DRAMA NA BLISKOM ISTOKU: Revolucionarna garda OBORILA američku špijunsku letjelicu iznad Irana…

Iranska elitna Revolucionarna garda tvrdi da je oborila američki “špijunski” dron u južnoj pokrajini Homozgan, objavila je internetska stranica Garde Sepah News…

TEHERAN: Svijet, Crna Hronika, vijesti, četvrtak, 20.06.2019… 11: 59… NOVA DRAMA NA BLISKOM ISTOKU: Revolucionarna garda OBORILA američku špijunsku letjelicu iznad Irana…

UDARNA DNEVNA INFORMACIJA DA JE “Oborena špijunska letjelica kada je ušala u zračni prostor Irana kod okruga Kouhmobarak, na jugu”, dodaje se u izvještaju.

Iranska državna agencija IRNA, pozivajući se na izvore iz Garde, navodi kako je riječ o bespilotnoj letjelici tipa RQ- 4 Global Hawk.

Kapetan Bill Urban, glasnogovornik američke Centralne komande, odbio je odgovoriti na pitanje da li je oboren američki dron.

No, za agenciju AP je kazao: “Nije bilo drona iznad iranske teritorije.”

Napadi na tankere

Napetost između Irana i Sjedinjenih Američkih Država zaoštrila od prošle godine, nakon što je američki predsjednik Donald Trump izašao iz 2015. god zaključenog nuklearnog sporazuma između Teherana i svjetskih sila i koje su obnovile sankcije Iranu te nastoji svesti na nulu iranski izvoz nafte.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: SDA, napadnuta porodica Mahmuti...

Sjedinjene Američke Države pojačavaju vojnu prisutnosti na Bliskom istoku, raspoređujući nosač aviona, bombardere i sisteme projektila Patriot.

Tenzije su dodatno pojačane posljednjih dana nakon napada na dva naftna tankera kod Hormuškog moreuza, velike rute za transport nafte.

Washington i njegovi regionalni saveznici, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, optužuju Teheran za napad, koji to odbacuje kao “neosnovano”.

iBalkan.net / Agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši