IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Najezda komaraca u Semberiji, strahuje se od zaraze… (video)

Stanovnici Semberije suočavaju se sa najezdom komaraca, gradskr vlasti, zaprašivanje, ali građani strahuju od zaraza koje insekti mogu da prenesu…

MADRID: BiH, Crna Hronika, vijesti, subota, 29. 06.2019…22: 59… Najezda komaraca u Semberiji, strahuje se od zaraze…

Lopatica za mušice, sprej, elektronski uređaji, razne kreme i medikamenti. Stanovnici Semberije prinuđeni su koriste sve i svašta za odbranu od komaraca. Samo u posljednjih pet godina na ovom području brojnost ovih insekata se povećala i do dvadeset puta. Osim što opsjedaju sela, priobalna i močvarna područja, komarci u rojevima kruže i centrom grada.

“Ovo je invazija. Naporno je, pogotovo u seoskim sredinama. Ne možemo cvijeće da zalijemo, pogotovo da priđemo nekim vlažnim površinama. Trebalo je to ranije da se uradi”, kažu građani za BN TV.

Oni dodaju da ne mogu biti napolju u najljepšim djelovima dana, ujutro i uveče.

Građani tvrde da ne mogu da sjede u gradskom parku sa malom djecom i kritikuju gradske vlasti zbog dugog čekanja.

Ali, čekanje je u Bijeljini dugogodišnja praksa. Iako stručnjaci tvrde da je zaprašivanje najbolje obaviti u proljeće, vlasti Bijeljine dočekale su sredinu ljeta i eskalaciju problema. Rukovodstvo grada pohvalilo se ranije da je za ovu namjenu dato 300.000 KM. Međutim, džaba. Suzbijanje komaraca koje je bilo zakazano od 20.06. do 05.07. prekinuto je, a rezultati su izostali.

Čitaj još:   PUSTI SNOVI VOŽDA IZ LAKTAŠA: "Ja ću sigurno gledati nezavisnost Republike Srpske"... (foto, video)

Osim toga što smetaju u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, komarci, iako se nama tako ne čini, prenose neka od najopasnijih oboljenja, među kojima malariju i groznicu Zapadnog Nila.

“Bojimo se najviše za djecu, a kasnije i za starije ljude”, navode građani.

Vlasti Bijeljine nisu štedile ni kada je riječ o suzbijanju glodara, bar tako tvrde. Skoro 60 hiljada maraka iz gradskog budžeta dato je za ovu namjenu. Navodno, zbog tenderskih protokola i jagme nekoliko preduzeća za ovaj novac, izostali su željeni rezultati. Deratizacija kasni, a Semberijom miševi kolo vode.

izvor BN TV

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši