BBC ISTRAŽIO: Desetine džamija, “nestalo” tokom protekle dvije godine u Kini… (video)

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ekipa BBC- a istražila je šta se dešava s islamom u Kini…

PEKINK: Svijet, Crna Hronika, vijesti. nedelja, 30. 06.2019…09: 59…  BBC ISTRAŽIO: Desetine džamija, “nestalo” tokom protekle dvije godine u Kini

EVO Kako je desetine džamija “nestalo” tokom protekle dvije godine u Kini

BROJNA SU NEJASNA PITANJA KAKO JE TO DA JE NA Desetine džamija nestalo je tokom protekle dvije godine u kineskoj autonomnoj regiji Xinjiang gdje su živjele muslimanske manjine. Stotine hiljada ih je iseljeno s tog područja, a njihovi domovi su ili napušteni ili srušeni…

OVIH DANA JE Ekipa BBC- a istražila je šta se dešava s islamom u Kini. Uprkos informacijama koje su imali, imami lokalne džamije su, vjerovatno iz straha, kazali kako građani Kine imaju slobodu vjere i da nikada nije bilo nikakvih zabrana niti represije u tom pogledu.

Čitaj još:   BEDEM EVROPE PADA: Tajip Erdogan otvora SVA VRATA, migranti krenuli na BALKAN ... (foto)

Kada su prošetali dalje od džamije i ušli dublje u naselje, naišli su na napuštene domove, a na jednim vratima postavljeno je obavještenje u kojem se navode zabrana obavljanja određenih vjerskih praksi kao i to da je muškarcima zabranjeno nošenje duge brade.

Snimili su i kamp za “reedukaciju” u kojem je, kako BBC navodi, stotine hiljada Ujgura, Kazaha i drugih muslimanskih manjina “izbrisano”.

U prilogu su prikazani satelitski snimci od prije dvije godine i danas na kojima se vidi kako je nestalo desetine džamija, odnosno srušene su i na njihovim lokacijama je zemlja. Nestala su i naselja okolo džamija.

IZVOR agencije BBC

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši