IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VOĆE KOJE ČUVA VID, ŠTITI OD DIJABETESA I SRČANIH OBOLJENJA: Zdrave i ukusne, a odlične za organizam…

Ovo je voće koje možete da dodate u ishranu na različite načine- sviježe kao međuobrok, u kolačima, džemu, naseckane u jogurtu ili salati…

ISTANBUL: Regija,recepti, Zanimljivosti, Vijesti, nedelja, 07. 07.2019…22: 59…  VOĆE KOJE ČUVA VID, ŠTITI OD DIJABETESA I SRČANIH OBOLJENJA: Zdrave i ukusne, a odlične za organizam…

Osim što su odličnog ukusa, kajsije su pune vitamina i minerala koji pomažu pravilnom funkcionisanju organizma...

KAJSIJA je voće koje bi trebalo uvrstiti u svakodnevnu ishranu jer pomaže u očuvanju zdrave probave i zdravlja očiju, sprečava rizik od srčanih oboljenja, a koži pomaže da ostane lijepa.

Kajsije su izrazito hranjive, a dvije sviježe voćke sadrže samo 34 kalorije, 8 grama ugljenih hidrata, jedan gram proteina, 0,27 posto grama masti, 1,5 grama vlakana.

Odličan su izvor beta karotena i luteina, antioksidansa koji pomažu u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Najbolje ih je jesti cijele i neoljuštene. Osim beta karotena, odličan su izvor vitamina A, C i E.

Sadrže flavonoide, koji štite od bolesti poput dijabetesa i srčanih oboljenja i dokazano neutralizuju slobodne radikale i štite od hroničnih oboljenja.

Čitaj još:   PODGORICA:"DIK nije verifikovao jedan mandat, nema većine za odlučivanje o..." (foto)

Kajsina ima Vitamine A i E nalaze se u kajsiji, a oni su važni za očuvanje zdravlja očiju. Sastojci poput zeaksantina i vitamina C štite oči od oštećenja. Zahvaljujući antioksidansima i vitaminu C, ovo voće je odlično i za kožu.

Štite je od štetnih spoljnih uticaja i UV zraka koji izazivaju trajna oštećenja. Vitamin C pomaže u obnavljaju kože i izgradnji kolagena, a beta- karoten štiti od opekotina izazvanih sunčevim zracima.

Kajsije su bogat izvor vlakana, pa pomažu u očuvanju uravnotežene probave. Šolja kajsija sadrži 3,3 grama vlakana, a bogate su i topivim vlaknima koja su važna za očuvanje nivoa ašećera u krvi i holesterola.

Mineral kalijum odgovoran je za regulisanje mišićnih kontrakcija i tečnosti u tijelu, a njegovim adekvatnim unosom možemo spriječiti neprijatan osjećaj nadutosti.

Kajsije su bogate i vodom pa zbog toga pomažu u održavanju zdravog krvnog pritiska, tjelesne temperature, zdravlja zglobova i pravilnog rada srca.

Ovo voće možete da dodate u ishranu na različite načine – svježe kao međuobrok, u kolačima, džemu, naseckane u jogurtu ili salati...

izvor iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši