IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

AMERIČKE DIPLOMATE DOBILE MISTERIOZNU BOLEST: Čudne promjene na mozgu, ljekari nemaju pojma šta je…(foto, video)

Skeniranjem su utvrđene promene mozga američkih diplomata koje su radile na Kubi i koje su prijavile zdravstvene probleme, ali značaj tih promjena i šta ih je izazvalo nisu jasni…

HAVANA: Svijet, Crna Hronika, Putovanja, vijesti, utorak, 24. 07.2019… 10: 59…  AMERIČKE DIPLOMATE DOBILE MISTERIOZNU BOLEST: Čudne promjene na mozgu, ljekari nemaju pojma šta je…(video)

Napredno skeniranje mozga je otkrilo razlike koje ljekari ocjenjuju kao “zbunjujuće” kod američkih diplomata koje kažu da su posle rada na Kubi dobili simptome slične potresu mozga, te se produbila misterija onoga što im se moglo dogoditi, kaže nova studija.

Opsežno snimanje je pokazalo da je u mozgu tog diplomatskog osoblja manje bijele mase nego kod uporedivih zdravih ljudi, a ima i drugih razlika, kažu istraživači.

Dok su očekivali da će mali mozak, blizu moždanog stabla, biti pogođen, s obzirom na simptome koje su diplomate prijavile: s ravnotežom, teškoće da zaspu i razmišljanju, glavobolje, ljekari su našli jedinstvene “obrasce” u tkivu koji povezuje regione mozga.

Ragini Verma, specijalistkinja za snimanje mozga, sa Univerziteta u Pensilvaniji i glavna autorka studije, rekla je da ti “obrasci” nisu slični bilo čemu što je videla iz moždanih bolesti ili povreda. “To je prilično čudno. To je prava medicinska misterija”, rekla je Verma.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Samoubistvo u strogom centru grada...

Koautor studije Dr. Randel Svanson, stručnjak za rehabilitaciju poslije ozleda mozga, iz istog univerziteta, rekao je da “nema sumnje da se nešto desilo”, ali snimanjem se ne može utvrditi šta je to bilo. Spoljni stručnjak, neurolog sa Univerziteta u Edinburgu, Džon Stoun, izjavio je da studija ne potvrđuje da je došlo do povrede mozga, niti da su razlike u mozgu rezultat čudnih iskustava koja su diplomate rekle da su imale na Kubi.

Kuba je negirala bilo kakav napad, ali je slučaj pritužbi diplomata zategao njene odnose sa Sjedinjenim Državama. Rezultati analize su objavljeni danas u časopisu “Journal of American Medical Association”. Redakcija časopisa kaže da studija može poboljšati razumijevanje prijavljenih simptoma, ali da nije izvesno koliko su važne uočene promene u mozgu.

Najnovija studija se zasniva na ranijim preliminarnim izvještajima o 21 službeniku iz SAD, kojima je snimanjem mozga potvrđeno da imaju manje izražene promijene bijele mase. Prethodna studija Univerziteta u Majamiju našla je oštećenje unutrašnjeg uha kod nekih diplomata koje su se žalile na čudne zvuke i osjećaje, ali je takođe nedostajala medicinska dokumentacija pre pojave tih simptoma.

Iako neke diplomate imaju simptome koji ne prolaze, stanje većine se poboljšalo fizikalnom i radnom terapijom, dobro im je i vratili su se na posao, kaže Svanson. Kako vrijeme prolazi, “biće sve teže i teže shvatiti šta se zaista dogodilo”, rekao je on.

Čitaj još:   GORAN SE KRIJE PO SRBIJI: Talijani, traže Crnogorca ukrao dijamante, OJADIO šeika Hamada bin Abdulaha za 7 miliona eura... (foto)

iBalkan.net/Beta – AFP

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši