VJERUJTE NAM, JE LI BOLJE JESTI BIJELO ILI CRNO GROŽĐE: Da li je kožica zrna grožđa štetna ili ne… (foto)

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Dođe kao poslastica, grožđe koje djeluje kao prirodni tonik organizma, usporava starenje, odnosno sprečava demenciju i degenerativne očne bolesti… i crno i bijelo predstavlja eliksir mladosti, ali za dobar san zaslužno je samo jedno od njih…

ISTANBUL: Regija, Recepti, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 28. 08 . 2019… 13: 52…  VJERUJTE NAM, JE LI BOLJE JESTI BIJELO ILI CRNO GROŽĐE: Da li je kožica zrna grožđa štetna ili ne…

Uživanje u grožđu (Vitis vinifera) datira još od drevnih naroda, koji su ga koristili kao eliksir mladosti.

Pretpostavlja se da je prvo grožđe raslo oko obala Crnog mora šireći se ka jugu, još prije osam hiljada godina. Vjeruje se da su prva vina nastajala nekontrolisano na visokim temperaturama, gdje je brzo dolazilo do vrenja soka grožđa.

Takva vina bila su prava dionizijska poslastica – gusta, sirupasta i slatka. Najčešće su razrjeđivana sa vodom i miješana sa začinskim biljem, medom i sirom. Sve do sredine 19. vijeka svaki iscijeđen sok od grožđa odmah je pretvaran u vino. Tek otkrićem pasterizacije uspjeli su da dobiju nefermentisani sok kao posebno piće.

Iako postoje brojne sorte, većina uživalaca zna za bijelo i crno grožđe.

Čitaj još:   TRAŽILA RAZVOD BRAKA 10 MINUTA NAKON VJENČANJA! Kada joj je SVEKRVA rekla ...

Crno grožđe treba da bude što tamnije, gotovo crno, a kada se grozd protrese zrna ne smiju da ispadaju. Kožica crnog grožđa veoma je vrijedna jer obiluje fenolnim materijama koje mu daju boju i ukus, a ljudima zdravlje. Sadrži i polifenole rezveratrole, antocijane, katehine i kvercetine. Oni su antioksidansi koji uništavaju štetne supstance, kao i slobodne radikale koji mogu da izazovu tumor.

Čuvaju i prohodnost arterija smanjujući tako rizik za bolesti srca. Smanjuju i zgrušavanje krvi i snižavaju loš holesterol. Za rezveratrol je dokazano da pozitivno utiče na mentalne i druge funkcije mozga, smanjujući rizik od moždanog udara.

Crno grožđe trebalo bi jesti što češće i zbog kalijuma, mangana, vitamina C, B1 i B6. Ali i zbog obilja biljnih vlakana, kalcijuma i gvožđa. Istraživanja su pokazala da crno grožđe povećava nivo melatonina, hormona neophodnog za dobar san.

Bijelo grožđe je u mnogo čemu slično crnom. Ima približno istu energetsku vrijednost, što znači oko 20 odsto šećera, ali je u odnosu na crno grožđe siromašno fenolima. Takođe nije preterano bogato ni kalijumom i kalcijumom.

Čitaj još:   MALTRETIRAO, TUKAO JE, I OŠIŠAO DO GLAVE: Monika, ima modrice i podlive po cijelom tijelu... (foto)

SuHo grožđe je zbog svoje slatkoće i ljepljivosti dugo izbjegavano, jer se smatralo da dovodi do propadanja zuba. Novija istraživanja su dokazala suprotno. Supstance iz suvog grožđa suzbijaju rast bakterija odgovornih za nastanak karijesa i bolesti desni, jer obiluju fruktozom i glukozom, a ne saharozom, glavnim krivcem za oboljenja usne duplje.

http://iBalkan.net

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši