IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

CRNA GORA: Svaki šesti srednjoškolac, na ljekovima za smirenje ili na sedativima… (foto)

Zbog problema u školi svaki šesti srednješkolac koristi neki od ljekova za snižavanje stresa, opuštanje mišića ili liječenje nesanice!!!

PODGORICA: Regija, Crna Hronika, Recepti, Putovanja, Zanimljivosti, četvrtak, O5. 09 .2019… 10: 59…  CRNA GORA: Svaki šesti srednjoškolac, na ljekovima za smirenje ili na sedativima…

Oko 17 odsto učenika srednjih škola izjasnilo se da koristi ljekove za snižavanje stresa, opuštanje mišića, napetosti ili za lječenje nesanice iz kućne apoteke, među kojima su ksalol, dijazepam i bensedin, dok je 75,5 odsto mladih probalo je alkohol, navode se izvještaju u istraživanju.

OVO SU Pokazala istraživanje Nevladine organizacije Juventas u okvoru projekta “Znanjem do zdravlja”.

Istraživanje je pokazalo i da je 38,1 učenik izložen stresu svakodnevno ili nekoliko puta tokom nedelje.

Učenici prvog, drugog i trećeg razreda ističu da je veliki problem i vršnjačko nasilje, koje se najčešće dešava u samoj ustanovi i li njenoj blizini.

Istraživanje je pokazalo da je 75,5 odsto mladih probalo nekada u svom životu alkohol, dok svaki deseti učenik aktivno konzumira neko alkoholno piće.

Čitaj još:   IMAJU LI RAKIJE, DA SVRATIMO...

Psihijatar i stručnjak za zavisnike u Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Kotoru Marina Roganović ističe za medije da djeca sve češće eksperimentišu s raznim opijatima i tabletama kada dođu situaciju da zbog stresa ili psihičkih problema ne mogu da nađu rešenje.

“Nevjerovatno je da toliko djece kaže da koristi ljekove za smirenje. Kao ljekar imam obavezu da naglasim da djeca od 15 ili 16 godina koja su u fazi razvoja ne treba da uzimaju psihoaktivne supstance, jer usled konzumiranja tih supstanci mogu intelektualno stagnirati. Svaka tableta je psihoaktivna supstanca, kao i alkohol ili droga”, navodi jedan od stručnjaka iz te oblasti Marina Roganović…

izvor Cdm

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

Komentariši