IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UŽIVAJTE ŠTO VIŠE ČOKOLADA, SVE STE PAMETNIJI: Nauka potvrđuje, evo na osnovu ČEGA… (foto)

Otkriveno je da je redovna konzumacija čokolade značajno povezana s boljom funkcijom mozga…

ISTANBUL: Regija, Recepti, Zanimljivosti, vijesti, petak, 13. 09 .2019…  22: 45… UŽIVAJTE ŠTO VIŠE ČOKOLADA, SVE STE PAMETNIJI: Nauka potvrđuje, evo na osnovu ČEGA…

Ljubitelji čokolade, nemate više razloga za brigu! Napokon je dokazano da je redovna konzumacija čokolade korisna za ljudski organizam kroz više aspekata. Pronađena je pozitivna korelacija između unosa čokolade i kognitivnih funkcija mozga. Ako želite da očuvate svoju memoriju i poboljšate razumjevanje, navalite na čokoladu bez griže savjesti!

U istraživanju o čokoladi je učestvovalo 968 ljudi u dobi između 23 i 98 godina, a istraživale su se njihove prehrambene navike, kao i njihovo kardiovaskularno zdravlje, ali i kognitivne sposobnosti. Otkriveno je da je redovna konzumacija čokolade značajno povezana s boljom funkcijom mozga.

Čitaj još:   DRAMA U BANJALUCI: Policija rastjerala demonstrante,opet uhapšen Davor Dragičević!

Ključ pozitivnih učinaka čokolade leži u materija koja se zove flavanol (vrsta flavonoida), a sadrži je kakao. Tamna čokolada je upravo ta koja prednjači u količini flavanola, dok ih mlječna i ijbela čokolada imaju nešto manje. Kao još jedan razlog sreći tu su i ostale namirnice s visokim udjelom flavanola kao što su čaj, crveno vino, jabuke i grožđe. Može li bolje?!

U XVI stoljeću čokolada je doplovila do Evrope i tada je korišćena kao lijek za prehladu i grip, dok nam danas više služi kao utjeha ili slatki grijeh. 

Izvor iBalkan.net/Miss7.24sata.hr

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši