VOLI SRBE, MRZI ALBANCE???

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Premijer Češke Andrej Babiš izjavio je, poslije redovnog neformalnog sastanka s predsjednikom Milošem Zemanom, da će pitanje povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova sigurno biti razmotreno na koordinacionom sastanku za vanjsku politiku.

Predsjednik se poziva na rezoluciju Zastupničkog doma parlamenta u kojoj su zastupnici zahtijevali od vlade tadašnjeg premijera Mireka Topolaneka da ne prizna nezavisnost Kosova. O tome ćemo razgovarati na sastanku kojem će prisustvovati ministri unutrašnjih i vanjskih poslova, predsjednik Senata i predsjednik Zastupničkog doma”, rekao je Babiš, penijeli su češki mediji, piše Tanjug.

Upitan da li je odbacio promjenu stava o priznavanju Kosova, odgovorio je negativno.

“Ne kažem to. O tome sam razgovarao s predsjednikom. Predsjednik kaže da je naš stav nastao i zbog činjenice da smo dvije sedmice bili u NATO-u, da je to bila politička odluka, ali da je njegovo mišljenje o priznavanju Kosova negativno”, rekao je Babiš.

Čitaj još:   PORUKA NOVOPAZARACA VUČIČU:"Što si jeo pitu, jeo si...!" (foto i video)

Tokom posjete Srbiji prošle sedmice i sastanka sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, Zeman je rekao da želi da s najvišim zvaničnicima zemlje razgovara o mogućnosti da Češka povuče priznanje Kosova, a Babiš je tada rekao da ne vidi razlog da Češka promijeni stav o tom pitanju. 

On je po slijetanju na aerodrom u Beogradu, rekao da voli Srbiju i Srbe, ali da ne voli Kosovo, kako su prenijele agencije.

Zemanove izjave u Beogradu izazvale su oštre reakcije u Češkoj i Kosovu.

izvor: slobodna bosna.ba

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *