IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SJEĆANJE na rah.ŠEMSUDINA KUČEVIĆA-Prikazan dokumentarac “ŠEMKO”

Povodom druge godišnice pogibije višegodišnjeg predsjednika Opštine Tutin, u tutinskom Domu kulturu održana je akademija “Sjećanje na rahmetli Šemsudina Kučevića”.

Na akademiji je prikazan  dokumentarni film “Šemko” koji govori o životu rahmetli Šemsudina Kučevića, njegovoj predanoj bobi i izazovima sa kojima se susretao. 

Akademiji su prisustvovali gosti iz više država, poštovaoci lika i djela rahmetli predsjednika Kučevića.

Prisutnima su se obratili predsjednik opštine Tutin Kenan Hot, ćerka rahmetli predsjednika Šemsudina Mersiha Kučević, osnivač BNV-a dr. Sulejman Ugljanin, te predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Jasmina Curić. 

Obraćanje predsjednice Curić prenosimo u cjelosti:

„Poštovani prijatelji, građani Sandžaka, 

Za mene je privilegija što danas u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća mogu govoriti o velikanu, predvodniku, vizionaru, prijatelju, sagovorniku i čovjeku koji je promijenio sliku svog voljenog Tutina i Sandžaka o rahmetli Šemsudinu Kučeviću. 

Od samog osnivanja Bošnjačkog nacionalnog vijeća rahmetli Šemsudin Kučević je svojim riječima, djelima i učešćem u radu dao temelje Vijeću kao najvišem političkom i predstavničkom tijelu Bošnjaka u Sandžaku i doprinio njegovog kvalitetnoj izgradnji.

Svaka njegova riječ i djelo činili su čeličnu konstrukciju Vijeća koju niko ne može porušiti. Pamtimo ga po osmijehu i blagom ophođenju ali sa čvrstim principima koje niko nije mogao da sruši, a bilo je ogromnih iskušenja počev od onih kroz koje je prolazio kroz zatvorske dane. 

Bošnjačko nacionalno vijeće imalo je u njemu intelektualnu, ljudsku i moralnu podršku u svakom trenutku i njegovim gubitkom postoji praznina koju niko ne može nadomjestiti. 

U ime Bošnjačko nacionalnog vijeća pa time i u ime svih Bošnjaka Sandžaka izražavam veliko žaljenje zbog toga što nije više među nama. 

Njegove riječi i njegova djela ostaće zapisani kao trajna vrijednost Bošnjačkog nacionalnog vijeća ali prije svega zapisana u srcima svih onih koji su ga znali.“

izvor: bnv.org.rs

Čitaj još:   IMAMI KOJI SU SPASILI OBRAZ SANDŽAČKOJ ULEMI...(VIDEO)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

Naučite kako napraviti domaći burek za početnike…

Burek je jelo u kojem uživaju generacije ljudi sa prostora Balkana,  Read more

World Music Festival Zeman pun pogodak

World music fest "Zeman", festival koji njeguje muziku nastalu miješanjem Read more

Uskoro počinje letnji vašar

Uskoro počinje letnji vašar U toku su poslednje pripreme za Read more

Komentariši