IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

AMERI, POSLIJE SULTANOVE PRIJETNJE, PODVILI REP: Politika, pritisaka je PROPALA… (foto)

Vašington namjerava da uspostavi dijalog sa Redžepom Tajipom Erdoganom…

VAŠINGTON: Svijet, Ekonomija, Putovanja, Zanimljivosti, vijsti, ponedeljak, 16: 12, 16: 25… AMERI, POSLIJE SULTANOVE PRIJETNJE, PODVILI REP: Politika, pritisaka je PROPALA…

Pentagon ulaže napore kako bi održao odnose sa Turskom u svijetlu izjava njegovog rukovodstva o mogućem zatvaranju vojnih baza Indžirlik i Kuredžik za Sjedinjene Američke Države, saopštio je zvaničnik Pentagona.

– Status naših snaga u Turskoj posmatramo kao simbol naše višedecenijske posvećenosti radu i pomaganju u odbrani našeg saveznika iz NATO-a i strateškog partnera Turske – istakao je predstavnik Pentagona.

Zvaničnik je dodao da Turska “daje svoj doprinos u misijama (NATO-a) u Avganistanu, na Kosovu, u Iraku” i važna je za ciljeve Strategije nacionalne odbrane Sjedinjenih Američkih Država.

On je naveo da Vašington namerava da uspostavi dijalog “ohrabrujući Tursku na konstruktivniju politiku u vezi sa S-400, Sirijom i drugim aspektima u kojima postoje nesuglasice”.

Ranije je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio da bi Ankara mogla da zatvori vojne baze Indžirlik i Kuredžik za vojsku Sjedinjenih Američkih Država kao odgovor na američke sankcije.

Čitaj još:   INTERVJU KOGA JE TEŠKO GLEDATI: Potresna ispovijest Danijele- "Htjela sam izbjeći imena, ali je JEDNA KAP PRELILA ČAŠU" (foto i video)

Vazduhoplovne snage SAD koriste avio-bazu Indžirlik u provinciji Adana na jugu Turske. Oni omogućavaju rad radarske stanice za rano upozoravanje o raketnom napadu, koja se nalazi u oblasti Kuredžik u provinciji Malatja na jugoistoku Turske i predstavlja dio sistema za protivraketnu odbranu NATO-a u Evropi.

Kupovina najnovijih ruskih sistema za protivvazdušnu odbranu S-400 izazvala je krizu u odnosima Turske i Sjedinjenih Američkih Država. Isporuka sistema počela je sredinom jula. Prema rječima turskog predsjednika “Trijumfi” bi mogli da u potpunosti uđu u službu u aprilu 2020. godine. Vašington je zahtjevao da se sporazum obustavi i da se umjesto njih nabave američki sistemi “Patriot”.

U slučaju odbijanja, Vašington je zaprijetio sankcijama i odlaganjem ili poništavanjem prodaje Turskoj najnovijih američkih lovaca F- 35, ali je Turska odbila da učini ustupke…

izvor agencije  

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši