BiH

SREBRENICA- ŠKOLA ZA (PO)ČETNIKE…

Slavljenje Dana škole i Savindana po nastavnom planu i programu Prve osnovne škole u Srebrenici nije rezervirano isključivo za srpsku djecu pa da Bošnjaci budu diskriminirani, već je direktno okrenuto protiv Bošnjaka, čime su oni ugroženi.

Kraj januara na prostoru manjeg bosanskohercegovačkog entiteta u javnim institucijama tradicionalno prolazi u svečanoj atmosferi svetosavske nedjelje. U Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici, gdje je 27. januar ili Savindan ujedno i Dan škole, taj je dan obilježen na tradicionalan, četnički način. Na društvenim su mrežama objavljene fotografije učenika koji veličaju četnike u školskim prostorijama.

Javno su reagirali imami i zamjenik načelnika Opštine Srebrenica Hamdija Fejzić, ogorčeni i zabrinuti što se u školi u kojoj 70% učenika čine Bošnjaci na ovakav način promovira ideologija koja je odgovorna za genocid počinjen u tom gradu 1995. godine.

Nakon što su njihove odvratne fotografije dospjele u medije, srebrenički su dječaci na Instagramu napisali: “Ne stidimo se što smo Srbi i što su nam preci četnici, žao nam je ako bi trebalo!” Jedan od njih upitao je srebreničkog sveštenika Aleksandra Mlađenovića: “Nastavniče, oče. Je li nas Vi podržavate u ovome što smo uradili”, na šta im Mlađenović odgovara: “Ja vas podržavam kad radite dobre stvari kao sada, a pred neprijateljima ću vas podržati i kad pogriješite.”

Zbog toga se danas dvjestotinjak  ljudi okupilo  ispred Prve osnovne škole u Srebrenici u znak protesta nakon što su se učenici te škole fotografisali sa četničkim obilježjima a fotografiju potom širili društvenim mrežama.

Radi se o roditeljima Bošnjacima i njihovoj djeci koji su uznemireni zbog ovog incidenta te zahtijevaju sankcije i utvrđivanje odgovornosti za ponašanje učeniki, koje, kako kažu, ohrabruje mržnju i podstiče na ugrožavanje na osnovu etničke ili vjerske pripadnosti.

Indoktrinacija djece četničkom ideologijom, i to kroz obrazovni sistem u Republici Srpskoj, i to još u Srebrenici, jasna je poruka da se u tom entitetu i dalje, kroz institucije, baštini četnički identitet. Lažno je pitanje, koje ovih dana postavljaju raznorazni analitičari i komentatori, da li su bošnjačka djeca u Srebrenici diskriminirana.

Slavljenje Dana škole i Savindana po nastavnom planu i programu Prve osnovne škole u Srebrenici nije rezervirano isključivo za srpsku djecu pa da Bošnjaci budu diskriminirani, već je direktno okrenuto protiv Bošnjaka, čime su oni ugroženi.

U svojoj osnovi militantna i fašistička, četnička je ideologija zaslužna za zločin genocida, zločin u kojem su Bošnjaci ubijani samo zato što su Bošnjaci. Slavljenjem četništva u školi u kojoj Bošnjaci čine većinu, u gradu u kojem je nad njima izvršen genocid, jasno se poručuje da se kroz institucije RS-a i danas provodi šovinistička politika u kojoj nema mjesta za Druge. /H. R./

izvor: Stav

Srpski navijači divljali po Beču: “Nož, žica, Srebrenica”, sukobi s policijom…

Tokom utakmice reprezentacija Srbije i Švajcarske na Svjetskom prvenstvu u Read more

TEBI, “GOSPOĐO” EVROPO!

Obraćam ti se sa “ gospođo “ , jer su Read more

Veliki broj Turaka na Maršu mira: Nikada nećemo zaboraviti šta se ovdje desilo

Veliki broj državljana Turske i ove godine priključio se Maršu Read more

admin

Share
Published by
admin
Tags: Srebrenica"

Recent Posts

VIC DANA: Mostarac u rano jutro sreo komšiju kako ulazi u haustor sav prljav, onda– urnebes… (foto)

Nasmijte se uz naš odabir vica dana! MOSTAR: Regija, Zanimljivosti, petak, 03, 05. 2024…17: 42……

5 sati ago

Aleksandar VUČIĆ NA RUBU NERVNOG SLOMA: “Britanci su POJAČALI SNAGU REZOLUCIJE sa tri nova amandmana!”… (foto, video)

“Mi smo uputili pismo i Nijemcima i Ruandi sa našim primjedbama, molbama i zahtjevima. Nikakav…

6 sati ago

Koje zemlje su sponzori UN- ove Rezolucije o genocidu u Srebrenici?- “Ko se protivi Rezoluciji?” (foto, video)

Rezoluciju je do 2. maja sponzoriralo 28 zemalja, a Al Jazeerin novinar koji izvještava iz…

6 sati ago

ZAGREB: Hrvatska i službeno sponzor Rezolucije o genocidu u Srebrenici… (foto, video)

Hrvatska se pridružila kosponzorima Rezolucije o Srebrenici koju su predložile Njemačka i Ruanda, a o…

6 sati ago

Dnevni horoskop za 4. maj 2024. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja-  Ovan rasterećen,…

8 sati ago

VATROSLAV Belan: Velikosrbi nikako da nauče- Crnu Goru niko nije predao, niti će se ona predati… (foto)

Predsjednik Liberalne partije Vatroslav Belan osvrnuo se na izjavu premijera Srbije Miloša Vučevića koji je…

10 sati ago

This website uses cookies.