IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NATO, ZAHTJEV BUGARSKOJ: “PANCIR” NE SMIJE STIĆI U SRBIJU- NE DAJTE RUSIMA DA PRELETE PREKO VAS… (foto)

Do kraja tekuće nedelje Rusija će isporučiti Srbiji prvi od šest protivvazdušnih raketnih sistema “Pancir S1”, saopštio je bugarski Atlantski savjet…

SOFIJA/BRISEL: Svijet, Ekonomija, Zanimljivosti, Putovanja, srijeda… 19: 02. 2020… 21: 15… NATO, ZAHTJEV BUGARSKOJ: “PANCIR” NE SMIJE STIĆI U SRBIJU- NE DAJTE RUSIMA DA PRELETE PREKO VAS…

NATO JE izrazila je zabrinutost što će se isporuka oružja ponovo odvijati preko vazdušnog prostora Bugarske…

– Da li će avion letjeti preko vazdušnog prostora Bugarske? Da li je izdato odobrenje za to?

Ako jeste, na osnovu čega?

U skladu sa procedurom, Ministarstvo vanjskih poslova mora da uskladi svoju odluku sa Ministarstvom odbrane i Ministarstvom saobraćaja. Šta su ta ministarstva odgovorila? – navodi se u saopštenju Atlantskog savjeta na Fejsbuku.

Organizacija je ponovo pozvala da se ne pravi “strateška greška” sa prolaskom ruskog oružja u Srbiju.

– Da li je naučena lekcija nakon strateške greške kada su 2019. ruski protivvazdušni sistemi S-400 propušteni u Srbiju? – zapitala se organizacija.

Podsetimo, prošle jeseni Atlantski savet više puta je izražavao zabrinutost zbog toga što je Srbija koristila ruski S-400 na vojnim vežbama “Slovenski štit”. Predstavnici organizacije smatraju da se Bugarska na taj način našla u zoni dejstva ovih sistema.

Čitaj još:   ŠAH- MAT: Hoće li NATO nanovo bombardovati Srbe?

Savet je takođe predlagao premijeru Bojku Borisovu da sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom razgovara o mogućnosti razmještanja sistema “Patriot” u Bugarskoj u okviru jačanja prisustva NATO-a na jugoistoku.

U Srbiju Rusi mogu da stignu i preko Mađarske ili Ruminije, a oni neće zabraniti ruskim avionima da prelete preko njihove zemlje! 

Podsjetimio, NATO je pokrenuo prije nekoiko mjeseci internu istragu o tome kako su Pancir i S 400 stigli u Srbiju, s ozbirom na to da je Srbija okružena NATO članicama.

Činjenica je da su i “Pancir” i S-400 došli vazdušnim putem, s tim što je “Pancir” stigao u Iljušinu 76, a S-400 u antonovu 124, te da su oba preleta bila registrovana kao transportna. Preko koje zemlje je avion ušao u Srbiju na kraju to će i te kako biti bitno...

Čitaj još:   MOSKVA hoće da "namami" Tursku...

izvor agencije

MOSKVA hoće da “namami” Tursku…

Prema riječima, Kej Bejli Hatčinson ruska strana namjerava da "namami" Tursku i druge Read more

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more