IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Koliko sati spavate ovih dana: San može da utiče da li ćete se zaraziti koronom, ali i na brzinu oporavka! (foto)

Regionalni portal iBalkan.net prati istraživanja kojasu sprovedena 2015. godine osobe koje su se borile sa gripom ali i teže su se oporavljale ako su spavale šest sati ili manje…

ISTANBUL: Regija, Recepti, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak… 06. 04. 2020… 00: 21… Koliko sati spavate ovih dana: San može da utiče da li ćete se zaraziti koronom, ali i na brzinu oporavka! (foto)

Iako još ne postoje istraživanja koja mogu da potvrde da li je to slučaj i sa kovid-19, naučnici ističu da duži san u slučaju infekcije jeste dobar način ka lakšem i bržem izliječenju.

Naime, u toku sna tijelo stvara energiju, diže se imunitet i “popravlja” se ono što je problem u organizmu.

– Tokom sna naš imuni sistem proizvodi protein i specifične T ćelije koje se hvataju za inficirane ćelije kako bi ih uništili – rekao je direktor Centra za istraživanje sna, Džejson Elis.

Kada ste zaraženi reakcija imunog sistema je da traži više sna i čini vas umornim. Zapravo, čini sve kako bi se tijelo što prije oporavilo. Ukoliko se san skraćuje ili ne sluša telo, bolest ima tendenciju odlaganja.

Čitaj još:   KAD ČETNICI ODLUČUJU O PARTIZANIMA...

– Visoka temperatura nije posledica zaraze, već se ona podiže da bi se imuni sistem borio – objašnjava Majk Vajt profesor na Univerzitetu u Mančestru.

Majk Vajt savjetuje da se popodnevni odmor ne produži poslije 16 sati jer u tom slučaju teže je zaspati u toku noći…

http://ibarkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more