IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Erdogan, vakcina protiv COVID- 19 mora biti vlasništvo cijelog čovječanstva… (foto)

U video poruci učesnicima samita za prikupljanje donacija za razvoj lijeka i vakcine protiv COVID-19, turski predsjednik Erdogan je kazao da će iznos svoje donacije Turska saopćiti 23. maja…

ISTANBUL: Svijet, Recepti, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak… 04.05.2020… 20: 26… Erdogan, vakcina protiv COVID- 19 mora biti vlasništvo cijelog čovječanstva… (foto)

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je da Turska podržava međunarodne napore u razvoju terapije liječenja i vakcine protiv COVID-19 te je dodao da buduća vakcina treba biti zajednočko vlasništvo i dostupna cijelom čovječanstvu…

U organizaciji Evropske komisije danas se održava samit lidera s ciljem prikupljanja donacija za pomoć u potrazi za lijekom i vakcinom protiv bolesti koju izaziva koronavirus, odnosno provit COVID-19.

Turski predsjednik se učesnicima tog događaja obratio video porukom u kojoj je izrazio sućut porodicama žrtava aktuelne globalne pandemije COVID-19.

Erdogan je kazao da je Turska uložila velike investicije u razvoj kapaciteta svog zdravstvenog sistema i da su u jeku borbe protiv koronavirusa u Istanbulu u toku izgradnje velikih bolnica koje će za tri sedmice biti završene i koje ća imati kapacitet od 2.100 bolničkih kreveta i imati svu potrebnu medicinsku opremu.

Ističući kako je pandemija COVID-19 premašila područje zdravstvene krize i postala i politička, ekonomska i socijalna kriza, Erdogan je kazao da je pandemija postala jedinstven globalni izazov.

Čitaj još:   Erdogan u TBMM nacionalnom parlamentu: BiH ima posebno mjesto u srcu našeg naroda

“Ova kriza nas je podsjetila da su nam sudbine iste, bez obzira što su nam možda jezici i religije drugačije. U tom kontekstu je Turska dosad poslala pomoć u 57 država. Pouzdan smo dobavljač medicinske opreme, uključujući i prijeko potrebnu zaštitnu i tehničku opremu od maski do respiratora“, poručio je Erdogan.

Naglasivši da turska partnerima pomaže i resursima i iskustvima, Erdogan je kazao kako se čini da je vakcina najefikasnije sredstvo za okončanje pandemije i da Turska, uporedo s aktivnostima na nacionalnom nivou, snažno podržava sve međunarodne inicijative u pravcu pronalaska lijeka, terapije i vakcine protiv koronavirusa.

“Rezolucijom koju je G-20 usvojio 26. marta obavezali smo se za pronalazak sredstava za ubrzani razvoj vakcine“, kazao je Erdogan i dodao da će proces biti brži ako se ne dozvoli da dođe do nepotrebnih birokratskih procesa.

“Vakcina protiv COVID-19 treba biti zajedničko vlasništvo cijelog čovječanstva. U tom kontekstu je izuzetno važno da se daju garancije da niko neće biti zapostavljen i da će vakcine biti dostupne svima iz cenara u kojima se budu proizvodile“, poručio je Etrogan.

Ističući da će o svemu tome voditi računa u kalkulaciji iznosa koji će Turska donirati za te svrhe, Erdogan je kazao da će taj iznos saopćiti 23. maja.

Erdogan se na kraju poruke zahvalio organizatorima i učesnicima samita.

Čitaj još:   ERDOGAN- MERKEL: Želimo otvoriti novu stranicu u odnosima s EU... (foto)

Njegova video poruka imala je i tekstualni prevod na engleskom jeziju, a prikazan je i klip o izgradnji bolnica u Turskoj.

izvor agencije AA

Šta ne biste trebali raditi nakon što dobijete vakcinu protiv COVID- 19… (foto i video)

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti u svojim smjernicama Read more

Erdogan, posjetio IZMIR i područje pogođeno potresom, spašene 103 osobe… (foto i video)

Novi snažan zemljotres registrovan je jutros u Turskoj, sa epicentrom Read more