IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Erdogan, vakcina protiv COVID- 19 mora biti vlasništvo cijelog čovječanstva… (foto)

U video poruci učesnicima samita za prikupljanje donacija za razvoj lijeka i vakcine protiv COVID-19, turski predsjednik Erdogan je kazao da će iznos svoje donacije Turska saopćiti 23. maja…

ISTANBUL: Svijet, Recepti, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak… 04.05.2020… 20: 26… Erdogan, vakcina protiv COVID- 19 mora biti vlasništvo cijelog čovječanstva… (foto)

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je da Turska podržava međunarodne napore u razvoju terapije liječenja i vakcine protiv COVID-19 te je dodao da buduća vakcina treba biti zajednočko vlasništvo i dostupna cijelom čovječanstvu…

U organizaciji Evropske komisije danas se održava samit lidera s ciljem prikupljanja donacija za pomoć u potrazi za lijekom i vakcinom protiv bolesti koju izaziva koronavirus, odnosno provit COVID-19.

Turski predsjednik se učesnicima tog događaja obratio video porukom u kojoj je izrazio sućut porodicama žrtava aktuelne globalne pandemije COVID-19.

Erdogan je kazao da je Turska uložila velike investicije u razvoj kapaciteta svog zdravstvenog sistema i da su u jeku borbe protiv koronavirusa u Istanbulu u toku izgradnje velikih bolnica koje će za tri sedmice biti završene i koje ća imati kapacitet od 2.100 bolničkih kreveta i imati svu potrebnu medicinsku opremu.

Ističući kako je pandemija COVID-19 premašila područje zdravstvene krize i postala i politička, ekonomska i socijalna kriza, Erdogan je kazao da je pandemija postala jedinstven globalni izazov.

Čitaj još:   VUČIĆ DANAS U ISTANBULU: PREDSJEDNIK SRBIJE I ERDOGAN BEZ DELEGACIJA ... (foto i video)

“Ova kriza nas je podsjetila da su nam sudbine iste, bez obzira što su nam možda jezici i religije drugačije. U tom kontekstu je Turska dosad poslala pomoć u 57 država. Pouzdan smo dobavljač medicinske opreme, uključujući i prijeko potrebnu zaštitnu i tehničku opremu od maski do respiratora“, poručio je Erdogan.

Naglasivši da turska partnerima pomaže i resursima i iskustvima, Erdogan je kazao kako se čini da je vakcina najefikasnije sredstvo za okončanje pandemije i da Turska, uporedo s aktivnostima na nacionalnom nivou, snažno podržava sve međunarodne inicijative u pravcu pronalaska lijeka, terapije i vakcine protiv koronavirusa.

“Rezolucijom koju je G-20 usvojio 26. marta obavezali smo se za pronalazak sredstava za ubrzani razvoj vakcine“, kazao je Erdogan i dodao da će proces biti brži ako se ne dozvoli da dođe do nepotrebnih birokratskih procesa.

“Vakcina protiv COVID-19 treba biti zajedničko vlasništvo cijelog čovječanstva. U tom kontekstu je izuzetno važno da se daju garancije da niko neće biti zapostavljen i da će vakcine biti dostupne svima iz cenara u kojima se budu proizvodile“, poručio je Etrogan.

Ističući da će o svemu tome voditi računa u kalkulaciji iznosa koji će Turska donirati za te svrhe, Erdogan je kazao da će taj iznos saopćiti 23. maja.

Čitaj još:   SPALJIVANJE KUR'ANA U ŠVEDSKOJ ZGROZILO SVIJET: Oglasio se i ERDOGAN

Erdogan se na kraju poruke zahvalio organizatorima i učesnicima samita.

Njegova video poruka imala je i tekstualni prevod na engleskom jeziju, a prikazan je i klip o izgradnji bolnica u Turskoj.

izvor agencije AA

Erdogan: Dan pred izbore pojasnio novi predsjednički sistem vlasti…

S obzirom da se približavaju izbori u Turskoj, predsjednik Redžep Read more

ANKARA: Erdogan položio svečanu zakletvu, dočekan ružama…

Redzep Tajip Erdogan položio je svečanu zakletvu za mandat prvog Read more

ANKARA Erdogan predstavio kabinet od 16 ministara…

Predsjednik Turske Redzep Tajip Erdogan je, nakon što je prethodno Read more