IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

STRAVA, IZA MAPE KRIJE SE UŽAS: Svijet je u VELIKOJ opasnosti, 100 puta gore od korone… (foto)

Rekordne maksimalne temperature izmjerene sredinom maja u nizu automatskih meteoroloških stanica širom Sredozemlja…

ANTALIYA: Svijet, Recepti, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, srijeda… 20. 05. 2020… 22: 21… STRAVA, IZA MAPE KRIJE SE UŽAS: Svijet je u VELIKOJ opasnosti, 100 puta gore od korone… (foto)

U Antaliji je temperatura prešla 43 stepeni Celzijusa, a vruće je bilo i u Livadiji- u središnjoj Turskoj i Grčkoj, kao i kod Hanje na Kritu i u Mesiniji na Peloponezu.

Antalija je na listi prva s 42,7 stepeni čime je oboren 91-godišnji rekord, slijedi gradovi u susjednoj Grčkoj u Livadija, s 39,9 (pao 11-godišnji rekord), selo Falasarna, kod Hanje je sledeće s 39,8 stepeni (takođe je pao 11-godišnji rekord).

Na listi su se nizale nešto niže temperature od 39 do 36 stepeni, a „najsvkežije” je bilo u planinskom selu Zagora na Pilionu, na 458 metara iznad mora: 35,3 stepena.

Na poluotoku Atiki, gdke je Atina, svijež lahor s mora je neko vrijeme održavao nižu temperaturu u priobalju, ali je nedaleko od obale, unutar Atine, temperatura bila 10-12 stepeni viša, a najviša u naselju Papagu iako je dijelom šumovito: 38,1 stepen.

Čitaj još:   STRAVA, MAGLA DOVELA DO KATASTROFE: VATROGASCI POKUŠAVAJU DA IZVUKU ZAROBLJENE LJUDE!

Istorijski podaci pokazuju da je u Grčkoj najviša temperatura u maju izmjerena recimo u Argosu, na Peloponezu, 13. maja 2017. i iznosila je 40,2 stepena, a slijede gradovi u centralnoj Grčkoj Larisa (40 stepeni, 30. maja 1969.) i Lamija (39,6 stepeni, 23. maja 1973).

Vruće je bilo i u drugim evropskim zemljama, a ubrzo je stiglo i moguće objašnjenje ovog vrelog talasa.

Međutim, vrućine su se pojavile i tamo gde se to ranije nije dešavalo.

– Izuzetno atipična topla masa očekuje se narednih dana u blizini Arktičkog kruga u zapadnom Sibiru. Temperature mogu da porastu za 25-30 stepeni više nego što je to uobičajeno u ovo doba godine – napisao je finski meteorolog Mika Rantanen, dodavši:

– Stručnjaci objašnjavaju da je već poslije samo 4 mjeseca, 2020. godina bila najtoplija godina skoro svuda, sa izuzetkom nekih viših dijelova Azije. U Rusiji je prosječno bilo 6 stepeni iznad normalne vrijednosti tokom prva 4 mjeseca 2020. godine, što je premašilo prethodni rekord koji je iznosio 1,7 stepeni celzijusa...

izvor agencije

Čitaj još:   STRAVA: Vozač"ševroleta" na mjestu mrtav, suvozača iz "audija"izvlače vatrogasci... (foto)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more