IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DANAS Jugonostalgičari su obilježili Dan mladosti…(foto)

Danas je 25. maj, dan rođenja Josipa Broza Tita koji se od 1945. do 1988. godine obilježavao kao Dan mladosti. Jugonostalgičari taj praznik obilježavaju i danas kao svoj DAN MLADOSTI…

SARAJEVO- BEOGRAD: Regija, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, ponedeljak, 25. 05, 2020… 16: 47… DANAS Jugonostalgičari su obilježili Dan mladosti…(foto)

Štafeta mladosti polazila je svaki put iz drugog mjesta i republike, a ideja je potekla 1945. godine od kragujevačke omladine, dok je predaja štafete simbolizovala povezivanje naroda i republika.

Najpre nazvana “Titova”, a kasnije “Štafeta mladosti”, prvi put predata je Josipu Brozu u Zagrebu.

“Danas se i dalje Dan mladosti i dalje se neformalno obiležava. Ove godine to će biti nešto drugačije, obzirom na to da publika iz regiona, koja inače 25. maja dolazi u velikom broju, neće moći da dođe u muzej (Jugoslavije).

Ali svake godine 25. maja ljudi organizuju proslave, samostalno se organizuju… Tu su i proslave ispred muzeja, dolaze u Kuću cvjeća i ostavljalju čak i štafete”, kaže Marija Đorgović.

dan mladosti, kuća sveća, narodni heroj

A šta kažu oni koji se ovog praznika i dalje sjećaju?

Čitaj još:   SJAJAN START za CRNU GORU: NIKOLA Vučević nakrivio sombrero, veliki korak ka drugoj fazi Mundobasketa.... (foto, video)

– To je bilo nešto veličanstveno. To je bilo jedno druženje, vaspitavanje omladine u duhu društva zajedništva i drugarskoga postojanja života i da jedni druge ispomažu.

– Prisjećam se nekog vremena kada sam bio mlad i kada sam bio omladinac u to vrijeme, kada je slet bio ovde na Partizanovom stadionu… Sve to se mnogo drugačije obiležavalo nego sada.

– Podsjetiti se na dane mladosti, na dane svečanosti i na dane kada se slavilo, a sada dolazimo onako, sa jednom tugom. Mada ta tuga kako godine prolaze, tako i nestaje.

dan mladosti, kuća sveća

Poslije smrti Josipa Broza Tita 1980. godine, Jugosloveni su nastavili da obilježavaju Dan mladosti pod sloganom “I posle Tita – Tito!”, a štafetu su na stadionu JNA primali predsjednici Saveza Socijastičke omladine Jugoslavije sve do 1987. godine.

Poslednji slet održan je 1988. godine, ali bez štafete, dok su jugonostalgičari nastavili da obilježavaju ovaj praznik sve do današnjih dana, organizovanjem simboličnih manifestacija i okupljanja. 

izvor iBalkan.net / agencije N1

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more