IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

IZETBEGOVIĆ PRIZEMLJIO DODIKA I VUČIĆA: “Jedina poveznica BiH i Kosova je…”

Republika Srpska nije samo srpska, niti su gradovi u njoj samo srpski, nego svih stanovnika koji žive u tom entitetu, kazao je predsjedniok SDA Bakir Izetbegović nakon današnje sjeednice Predasjednoštva ove stranke, komentarišući posljednje posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i izjave kojom su tom prilikom davali on i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Opasno je na bilo koji način povezivati pitanje Kosova sa BiH. Jedina poveznica između BiH i Kosova je da je i ovdje i tamo zločine činila ista strana, kazao je Izetbegović.

Predsjednik SDA je pozvao sve probosanske stranke da se ujedine u jedan blok na predstojećim lokalnim izborima u Mostaru. Tom prilikom se dotakao i ideje koja se odnedavno pojavila, da se i u Travniku primijeni isti izborni model kao i u Mostaru.

– To su dnevnopolitičke ideje, koje će prestati čim se održe izbori. SDA nije i nikada neće pristati na bilo kakve kombinacije koje bi vodile ka uvođenju mostarskog principa u izbore u Travniku, naglasio je Izetbegović.

Posebno je naglasio da SDA neće dozvoliti reduciranje nadležnosti koje ima Vijeće naroda u RS-u.

Čitaj još:   DODIK OPASNO PODMEĆE: "SDA popisuje Bošnjake i proizvodi oružje..."

– Vijeću naroda u RS-u se ne smiju umanjivati nadležnosti. Šta više, ono se treba dovesti u istu ravan kao i Dom naroda u Parlamentu FBiH. Ovakva asimetrična rješenja, koja su donesena prije petnaestak godina doprinose diskriminaciji u RS-u, naglasio je Izetbegović.

Govoreći o stanju u RS-u kazao je kako će SDA insistirati na zaštiti povratnika, a u tom kontekstu je napomenuo da će se zalagati da budući autoput, koji će prolaziti pored Prijedora, ne ide preko zemlje povratnika, što bi ih po drugi put u njihovim životima otjeralo sa njihovih ognjišta.

U svom obraćanju Izetbegović se dotakao i nedavne izjave ministra MUP-a RS Dragana Lukača kako su svi teroristički akti u Evropi na neki način povezani sa BiH.

– Ima istine u toj Lukačevoj izjavi. Dovoljno se sjetiti terorističkog čina kojeg je počinio Brejvik u Norveškoj, kao i onog koji se zbio na Novom Zelandu. Oba počinioca su inspiraciju za svoje terorističko djelovanje našli u ratnim zločincima iz reda srpskog naroda. Nadam se da će Lukač osuditi ove terorističke činove, kao i sve one koji veličaju osuđene ratne zločince, istakao je Izetbegović.

Čitaj još:   ''DODIK je izvođač radova u BiH, dirigent je u SRBIJI, a kompozitor u MOSKVI''... (video)

izvor: SB

DODIK U BEOGRADU POTPALJUJE VATRU-HOĆE REFERENDUM…

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je člana Predsjedništva BiH iz Read more

MILE, KUKA I ZAPOMAŽE: Traži hitan sastanak u subotu sa Vučićem…

Sastanak traži iz banja Luke, povodom odluke Ustavnog suda kojom Read more