Zanimljivosti

HRONIČNI UMOR, OŠTEĆENJE SRCA, PLUĆA, BUBREGA I MOZGA: Spisak je posledica korona virusa šta POSEBNO BRINE ljekare… (foto i video)

Popis dugotrajnih simptoma Covid- 19 sve duži je i raznovrsniji nego što je naučna zajednica mogla i da zamisli: od umora i ubrzanog rada srca pa do maglovitog razmišljanja, trajnog gubitka mirisa čini se i trajnih oštećenja srca, pluća, bubrega i mozga…

ISTANBUL: Svijet, recepti, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 09 08. 20 20…07: 59.HRONIČNI UMOR, OŠTEĆENJE SRCA, PLUĆA, BUBREGA I MOZGA: Spisak je posledica korona virusa šta POSEBNO BRINE ljekare… (foto i video)

Naučnica Atena Akrami ima svoju neuronsku laboratoriju na Univerzitetu u Londonu i istražuju kako mozak organizuje naučene podatke, dok se ona kod kuće bori sa posledicama Covid- 19. Misli su joj mutne, a zglobovi su i mišići bolni. Nedavno je išla u teretanu tri puta nedeljno, a otkako joj je i otkriven virus, njena se fizička aktivnost svodi na hodanje od kreveta do kauča, eventualno do kuhinje.

Prvi simptomi bili su udžbenički za Covid- 19: visoka temperatura kao i kašalj, kratak dah, bolovi u grudima, umor… Prošlo je prvo nekoliko nedelja, a simptomi je ne napuštaju. Ona je ni na nebu ni na zemlji; niti je dovoljno bolesna da bi je poslali u bolnicu, niti je dovoljno niti zdrava da bi se vratila na posao. Vjerovatnoća je da pacijent razvije dugotrajne simptome teško je utvrditi, jer različite studije prate različite ishode u različitim vremenima. U Italiji su tako otkrili da se 87 odsto hospitalizovanih pacijenta sa posledicama Covid-19 suočava i dva mjeseca nakon pojave simptoma.

Podaci iz Studije simptoma koja je obradila podatke iz SAD-a, kao i Velike Britanije i Švedske sugerišu da se sporo oporavlja između deset i 15 odsto oboljelih, uključujući i neke lakše slučajeve. Pandemija traje nešto više od pola godine i niko ne zna koliko će takvi simptomi potrajati i hoće li Covid-19 podstaknuti pojavu hroničnih bolesti.

Britanci su pokrenuli opsežnu studiju koja će obuhvatiti 10.000 pacijenata oboljelih od Covid- 19, pratiti ih najmanje godinu dana, ako bude potrebno, istraživanje će se produžiti u narednih 25 godina, u zavisnosti od rezultata. Istraživači se nadaju da će bolje razumeti posledice bolesti, otkriti rizične grupe i načine mogućeg lečenja.

Poznato je da SARS- CoV- 2 koristi bodlje protein na svojoj površini da se zakači za ACE2 receptore na plućima, srcu, crevima, bubrezima a i nervnom sistemu… Virus takođe može izazvati i dramatične upalne reakcije na mozgu.

– Imamo epidemiju teških, hroničnih bolesti koje prate Covid-19 – upozorava Majkl Marks, stručnjak za zarazne bolesti na Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu.

Mnogi su se ljekari uplašili da bi virus mogao izazvati trajno oštećenje pluća jer upravo to čine druga dva druga virusa korona, odgovorna je za SARS i MERS. Istraživanje je pokazalo da neki posledice osećaju i 15 godina nakon infekcije virusom korona. Naučnici su očekivali da će i nakon Covid-19 naići na tipična dugoročna oštećenja poput smanjene funkcije pluća ili smanjene sposobnosti vežbanja. Ali, rezultati su i za sve iznenađujući…

– Kovid-19 je u suštini blaža bolest – tvrdi Ali Gholamrezanezhad, radiolog sa Medicinskog fakulteta u Kecku na Univerzitetu Južna Kalifornija…

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Dnevni horoskop za 10. maj 202. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja-  Ovan nervozan,…

3 sata ago

JESU LI NA BHRT- u UOPŠTE SVJESNI ŠTA SU NAPRAVILI: NAKON ODLUKE SUDA FTV ponovo počela emitovati program… (foto, video)

BELMIN Karamehmedović potpisao odluku, pušten program... SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 08, 05. 2024… 20:…

3 sata ago

JOŠ JEDNO JEZIVO UBISTVO: Muž ubio suprugu u Gradačcu, zatim počinio samoubistvo u Srebreniku?! (foto)

Danas je u Gradačcu pronađeno beživotno tijelo jedne ženske osobe za koju se vjeruje da…

3 sata ago

UŽAS u Srbiji: UČENIK PRETUKAO PROFESORA- Izbacio ga sa časa, ovaj mu razbio nos… (foto)

Bivši učenik Tehničke škole "9.maj" iz Bačke Palanke (Srbija), B.M., fizički je danas napao profesora…

3 sata ago

This website uses cookies.