IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

GLUMAC MIRZA MUŠIJA : DOŽIVLJAVAMO DA NAS NEKO 11 PUTA UBIJA, PROGANJA, SILUJE… NIKAKO DA NAUČIMO LEKCIJU… (foto i video)

Glumca Mirzu Mušiju bh. publika pamti po ulogama u filmovima „Sevdah za Karima“, „Reket“, predstavama „Maratonci trče počansi krug“, „Tramvaj zvani čežnja“, „Divlje meso“, ”U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce”, glumio u seriji” Lud zbunjen normalan”, …, dok je popularnost među širokim narodnim masama naročito stekao ulogom u popularnom serijalu „Nagovorite ljudima“. Mušija se okušao i u režiji, te je reditaljsku palicu u dosadašnjoj karijeri držao 12 puta.

Mirzu publika pamti osim po ulogama u filmovima i po prelijepom kazivanju teksta o Poslaniku Muhamedu s.a.v.s. u „Ramazanskim razgovorima“ Hayat TV-a.

Kroz posao kojim se bavi često je govorio da je gluma rad na sebi, kao i vjera.

Profesionalni glumac Mirza Mušija rođen je 5.1.1980. godine u Zenici. Osnovnu školu „ Ivo Lola Ribar“ završio je u Kaknju (1986-1994), a u rodnom gradu je završio i gimnaziju. İz svog rodnog Kaknja studije na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu počeo u klasi profesora Miralema Zubčevića, nastavio sa profesorom Izudinom Bajrovićem, a završio sa profesorom Admirom Glamočakom.

-Oni su u mene usadili sjeme znanja o umjetnosti glume, ali to je tek poslije Akademije počelo da klija i raste. Za neke stvari je jednostavno potrebno vrijeme i mnogo prakse, mnogo proba, pokušaja i neuspjeha. Gluma je proces. Proces traje, najuspješniji glumci su oni koji ne prestaju da istražuju.

Čitaj još:   KAD POTEČE CRNOGORSKA VOTKA: Kako je ruski oligarh zaobišao EU sankcije, destilovaće pola milijarde izvoza godišnje

Danas važi za jednog uspješnog glumca. Uživa u porodici i druženju s prijateljima a u slobodno vrijeme, nastoji da čini stvari koje ga oplemenjuju i u tome uživa. Na vrhu te liste prioriteta mu je druženje sa svojom porodicom i dobrim ljudima.

-”Većina ljudi pokušava da kroz samonauku određene stvari spoznaju, i onda dolazi do određenih barijera. Evo vidite sada u ovoj situaciji kada jedan virus čitavu zemlju porobi, a nauka je nemoćna. To je polovičan uspjeh. S druge strane imamo ljude koji samo kroz vjeru žele da postignu rezultate za korist društva. Ni to nema prave rezultate. Jedino kada se to dvoje spoji, onda imamo rezultate.

Mi smo zbog nemara, zaborava, zbog neznanja… pali u takvo stanje da naše komšije, koji su također u velikom nemaru, koji su izgubili tu duhovnu konekciju sa svojim temeljima kršćanskim, a mi sa svojim islamskim, onda smo okrenuti jedni protiv drugih… Doživljavamo na ovim prostorima da nas neko 11 puta ubija, proganja, siluje, pali nam imovinu…

Uvijek se vraćamo svom nemaru, „starom, dobrom nemaru“. Nikako da naučimo lekciju. Ovo nikako ne znači da trebamo kroz kulturu sjećanja da mrzimo neke ljude, svoje komšije, nego samo da znamo ko smo i zbog čega smo iskušani. Kada znaš ko si, imaš znanje, kada si moralan, kada imaš snagu, ekonomsku moć… onda te slabo ko napada. Onda će te respektovati jer si snažan, moralan, pravedan. Pravednima se daje vlast, ma koji bili – poručuo je Mušija za HAYAT TV.

Čitaj još:   KAD VAM KAŽU: Stalno ste umorni? Ovo su četiri moguća razloga... (foto, video)

izvor: agencije

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more