IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DODIK TRAŽI AMBASADU U JERUSALEMU A KOMŠIĆ ZAHTJEVA PRIZNANJE KOSOVA!!!

Kako ekskluzivno saznaje portal Klix.ba u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine danas se odigrala prava drama. Naime, Dodik je predao zahtjev da se održi vanredna sjednica sa tačkom dnevnog reda o premještanju ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem. Ipak, Željko Komšić je također zatražio vanrednu sjednicu s prijedlogom da BiH prizna Kosovo.

Najprije je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz entiteta RS Milorad Dodik poslao zahtjev za održavanje vanredne sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine, samo sa jednom tačkom dnevnog reda; “Prijedlog Odluke o promjeni sjedišta ambasade Bosne i Hercegovine u Državi Izrael.

Ovaj zahtjev je uslijedio nakon što su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić u javnosti ocijenili da je Dodikov prijedlog o premještanju ambasade Bosne i Hercegovine u Državi Izrael iz Tel Aviva u Jerusalem populistički i nerealan.

Kako je vidljivo iz dokumenata koji su u posjedu portala Klix.ba zahtjev je da se sjednica održi sutra u 11 sati.

Zanimljivo je međutim, da se u međuvremenu pojavio i zahtjev za održavanjem još jedne vanredne sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u 10: 45 sati, samo petnaest minuta prije sjednice čije je održavanje tražio Milorad Dodik.

Naime,radi se zahtjevu iz kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića . Iz Komšićevog kabineta su zatražili da se na toj istoj a i vanrednoj sjednici raspravlja o “Prijedlogu Odluke o priznanju Republike Kosovo”.

Dodik u svom zahtjevu naglašava da je suverenitet Izraela nad djelom Jerusalemom neosporan. Također nabraja koje države su do sada one koje su premjestile svoje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem.

To su do sada uradile tek tri države, a još nekoliko država ima otvorene kancelarije u Jerusalimu. Podsjetimo da se Srbija potpisom sporazuma u Washingtonu obavezala da će do jula 2021. svoju ambasadu premjestiti u Jerusalem. Također to će učiniti i Kosovo koje će dobiti priznanje Izraela.

izvor: klix.ba

Čitaj još:   ČEDO URNISAO DODIKA: "Zna odakle je ikona, tamo su išle PALIKUĆE da rade ono što su radile prije toga po BOSNI..."
DODIK PRITISNUT UZ ZID, KOMANDANT NATO ŠTABA MU PORUČILA…

Brigadni general Marti Bisel, komandant NATO štaba u Sarajevu, preuzela Read more