IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VANDALIZAM U RS- u: Razbijeni prozori na Sultan Sulejmanovoj Atik džamiji u… (foto)

ATIK džamija je vrlo često na meti vanadala ali je zanimljivo da se to obično dešava pred izbore…

BIJELJINA: BiH, Crna Hronika, vijesti, nedelja…11.10.2020…16: 57. VANDALI U RS-u: Razbijeni prozori na Sultan Sulejmanovoj Atik džamiji u… (foto)

Nakon sabah namaza u nedjelju vandali su razbili prozore i na Sultan Sulejmanovoj Atik džamiji u Bijeljini...

– Kada su naši ljudi bili na sabah-namazu sve je bilo uredu. Počinioci su ušli na sporedni dio, u harem džamije, gdje ima improvizovana žičana ograda pošto smo mi u sporu sa Poreznom upravom oko ograde, i tu su razvalili ogradu i razbili su dva prozora, jedan na abdesthani, drugi na džamiji…

Prijavili smo policiji tražit ćemo krivično gonjenje jer se radi o skrnavljenju nacionalnog spomenika i tu je predviđena kazna zatvora. Policija je bila na uviđaju i u prvi mah nisu bili raspoloženi da istražuju kazavši da ne mogu utvrditi na osnovu kamena ko je počinilac…

Čitaj još:   NOVI BH „ZMAJ“ JAVNO: ZAŠTO SAM ODBIO DRES „ORLOVA“ (foto)

Ali mi smo insistirali da izuzmu video nadzor obližnjih objekata, a to iz banaka, Porezne uprave, džamije i da se pregledaju i nemoguće je da se nije snimilo- kaže prvo za medije predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina Emir Musli.

Musli ističe da ovo nije prvi napad na džamiju.

Ova džamija je vrlo često na meti vanadala ali je zanimljivo i da se to obično dešava pred izbore, i kada su u toku predizborne kampanje, i to kada se dignu malo međuetničke tenzije. Očito neko smatra da je to herojsko djelo – kazao je Musli.

Inače bijeljinska Atik džamija nacionalni je spomenik Bosne i Hercegovine.

Turbe i džamija srušeni su 13. marta 1992. godine, kada i ostale četiri bijeljinske džamije.

Izvor: AGENCIJE

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more