IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO: MILO ĐUKANOVIĆ za Božić raspisuje nove izbore UKOLIKO…

Konstitutivna sjednica novog saziva Skupštine Crne Gore održana je 23. septembra, nepuni mjesec nakon parlamentarnih izbora u zemlji. Prema Ustavu, Predsjednik Crne Gore dužan je da predloži mandatara u roku od 30 dana od dana konstituisanja Skupštine. Predsjednik Đukanović učinio je to u roku od 15 dana, kada je 8. oktobra Skupštini uputio prijedlog da Zdravko Krivokapić bude mandatar za sastav nove Vlade.

Prema članu 92 Ustava Crne Gore, Skupština se raspušta ako ne izabere Vladu u roku od 90 dana od dana kada Predsjednik prvi put predloži mandatara.

Rok od 90 dana isteći će 6. januara. A, ukoliko mandatar Zdravko Krivokapić u međuvremenu ne iznese u Skupštini svoj program i predloži sastav Vlade, o čemu Skupština odlučuje istovremeno, Predsjednik Crne Gore raspisuje izbore prvog narednog dana od raspuštanja Skupštine, a to bi bio 7. januar.

Podsjetimo, mandatar Zdravko Krivokapić je nakon konsultacija kod predsjednika Mila Đukanovića, kazao da će do 8. novembra ponuditi predlog za novu Vladu.

“Vrlo brzo ćemo uputiti Skupštini predlog nove Vlade. Imamo još jednu obavezu, a to je da sagledamo integralno sistem čitave uprave i do 8. novembra dogovorimo sastav Vlade”, kazao je tada Krivokapić.

On je nakon toga uputio pozive svim strankama nacionalnih manjina da učestvuju u formiranju vlade, ali su Bošnjačka stranka i albanska koalicija “Jednoglasno” odbile da participiraju u novoj vlasti.

Nakon toga Krivokapić je u izjavi za TV Prva kazao da će nova vlada biti formirana do 10. ili 11. novembra.

Čitaj još:   PREDSJEDNIK ĐUKANOVIĆ : Pandemija pokazala da smo svi RANJIVI, bez obzira na NACIJU, VJERU, BOJU KOŽE (video)

“Nemamo mnogo vremena i trebalo bi da do 10. ili 11. dobijemo novu vladu kako bismo se uhvatili u koštac sa mnogim problemima”, rekao je Krivokapić i istakao da će na ključnim mjestima u vladi biti eksperti, ali i pojedini politčari.

Zatim, 15. oktobra lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović izjavio je da je njegova prognoza da će u narednih mjesec dana, “bez robovanja datumima”, biti formirana “prva demokratska vlada otkad postoji višestranačje u Crnoj Gori”.

Da li će Vlada Crne Gore biti formirana 8, 10, 11. ili 15. novembra, te hoće li biti formirana u novembru nije izvjesno, ali je sasvim jasno da ukoliko ne bude formirana do Božića, prema Ustavu, 7. januara predsjednik Crne Gore Milo Đukanović može raspisati nove parlamentarne izbore, koji bi se vjerovatno održali u proljeće 2021. godine.

Nakon navoda u medijima da je mandatar Krivokapić saopštio da u novoj Vladi nema mjesta za Andriju Mandića, Milana Kneževića i Nebojšu Medojevića, turbulencije na političkoj sceni u Crnoj Gori, sa novom većinom na njoj, ne prestaju. Posljednjih dana sve su češća sukobljavanja između lidera DF-a i mandatara, a ako je suditi po izjavama stvari ne idu u dobrom smjeru.

Očigledno je da nezadovoljstva ne fali u novoj parlamentarnoj većini, te da svi zahtijevaju da budu ispoštovani shodno snazi u parlamentu. Funkcioneri ili pojedine partije ne žele da odustanu od pozicija koje su “zacrtali”, što su potvrdili u mnogim izjavama. Političkih partija u novoj većini je mnogo, a svakom resoru potreban je samo jedan vođa. Da li će uspjeti da pronađu rješenje i u predviđenom roku formiraju vladu, ostaje da vidimo.

Čitaj još:   PREDIZBORNE TENZIJE U CRNOJ GORI; ĐUKANOVIĆ UPOZORAVA: "Anticrnogorska koalicija sastavljena je u Beogradu"

U suprotnom, Crnu Goru očekuju novi izbori u novoj 2021. godini.

izvor: agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more