BiH

PEĆANIN ZA CRNOGORSKI PORTAL: Pobjedom Bajdena otići će u paramparčad svi projekti Srpskog svijeta… (foto i video)

Sarajevski advokat i nekadašnji novinar, Senad Pećanin, bio gost današnje i Drugačije radio veze…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti,srijeda,11.11.2020…20:48… PEĆANIN ZA CRNOGORSKI PORTAL: Pobjedom Bajdena otići će u paramparčad svi projekti Srpskog svijeta… (foto i video)

Senad Pećanin govoreći o mogućim promjenama politike SAD na Balkanu, a nakon pobjede Džo Bajdena je kazao da je promjena stanara u Bijeloj kući a ohrabrujuća vijest za prozapadne snage…

“Promjena u Bijeloj kući nagoviještaj promjene koja će u paramparčad otići, prije svega svi projekti Srpskog sveta, što eufemizam za projekat ‘Velike Srbije’. Stoga, svi oni koji svoje nade vežu za budućnost ali EU i NATO, imaju razloga za optimizam”.

Ocjena da je Bidenovom pobjedom zaustavljena Vučićeva hegemonija u regionu, po Pećaninu ima smisla. Srbijanska politika je, kako kaže, sav ulog bacila na jednu, gubitnički kartu i to će imati posljedica.

“Nesumnjivo je da je Bajden možda prvi američki predsjednik koji jako dobro osobno zna stavove i situaciju u regionu. Koji zna prirodu svih velikosrpskih državnih ambicija kada je region u pitanju, koji osobno zna manje više sve lidere regiona u zadnjih trideset godina. Tako da ima puno razloga za optimizam da će se velikodržavne aspiracije na Balkanu svesti na nivo koji neće dovesti čitav region u situaciju kakva je danas”.

Kada se ponovo osnaži partnerstvo EU i SAD, našim regionom baviće se ali i svim puno kompententnije osobe i osobe koje imaju mogućnost strateškog promišljanja i koje neće ignorisati činjenice koje su više nego sasvim jasne na terenu”.

Upitan hoće li Bajden imati u Evropi ozbiljne partnere, Pećanin smatra da je nesumljivo da će doći do promjene u odnosima na bolje.

“Izbor Bajdena relaksiraće odnos između EU I SAD-a, na način da će se promijeniti stajalište Trampovo prema EU koje je bilo neprijateljsko. On je taj koji je javno ohrabrivao Bregzit, on  je taj koji je uveo tarife na proizvode i praktično objavio trgovinski rat EU, a taj koji je podržavao autokratske lidere. Odnosi će biti u zoni puno predvidljivijih nego što je to slučaj sa dosadašnjom vladavinom Trampa”.

Puno je razloga za utemeljenost ocjene u regionu i BiH, da počinje zalazak Milorada Dodika i zaokret Dragana Čovića.

“Što se tiče same čestitke Dragana Čovića Bajdenu, ona ima taj jednak značaj kao i čestitka Nebojiše Medojevića Donaldu Trumpu. Sasvim je izvjesno da politike koje personificiraju Dodik i Čović u BiH imaju svim razloga za zabrionutost i nesumnjivo je da je Dodik na putu na kojem će biti vrlo teško, čak i nemoguće, izgraditi poziciju u kojoj je moguć i partnerski odnos u kojem će SAD podržavati ono što on godinama radi , mrcvari BiH i postaje remetilački faktor u čitavom regionu. Sa te iste strane Dodik će se još više vezati za Rusiju i za Beograd, ali je pitanje kako će Beograd poziciju zauzeti”...

Izvor (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Dnevni horoskop za 16. maj 2024. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja-  Ovan uživa…

7 sati ago

GRAD BLOKIRALA POLICIJA: Novi detalji filmske pljačke u BiH- Razbojnici u 3 torbe odnijeli ukradena dva miliona maraka! (foto)

Nepoznati razbojnici napali su i opljačkali vlasnicu mjenjačnice iz Banja Luke od koje su prema…

8 sati ago

POSTAVLJA SE PITANJE- Hoće li Crna Gora glasati za Rezoluciju o Srebrenici? Amandmani nedovoljni prosrpskim partijama… (foto, video)

Iako je premijer Milojko Spajić 9. maja najavio podršku Crne Gore Rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN) kojom se…

8 sati ago

TUGA I BOL NAD KRAJINOM: Obavljena dženaza mlade majke ADISE Salkić- ODLAZI NAŠA HRABRA LAVICA… (foto)

Smrt 36- godišnje Adise Salkić iz Bosanske Krupe, mlade majke dvoje djece i supruge, potresla…

18 sati ago

IZBOR TASTE ATLASA: Bosanska kafa se našla na listi najboljih bezalkoholnih pića na svijetu (foto, video)

Taste Atlas je objavio listu 100 najboljih bezalkoholnih pića, a na njoj se našla i…

18 sati ago

KENANA Strujić- Harbić: Pritisak ANDRIJE Mandića, je kontinuitet njegovog stvarnog djelovanja… (foto)

Pritisak koji Andrija Mandić vrši na premijera Milojka Spajića da Vlada ne glasa za rezoluciju…

19 sati ago

This website uses cookies.