IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

U haremu Alipašine džamije klanjana dženaza i obavljen ukop prof dr Hasana Muratovića… (foto)

U haremu Alipašine džamije Sarajevo danas nakon podne namaza klanjana dženaza i obavljen ukop Hasana Muratovića, prvog poslijeratnog premijera Vlade BiH, koji je preselio na Ahiret 14. novembra u 80. godini života…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, Putovanje, vijesti, utorak,17.11. 2020…14: 08 … U haremu Alipašine džamije klanjana dženaza i obavljen ukop prof dr Hasana Muratovića… (foto)

Danas su se od prof dr Hasana Muratovića oprostili članovi porodice, brojni prijatelji i poznanici. Nakon klanjanja dženaza namaza, prof dr Muratović je, uz policijske počasti, ukopan u haremu Alipašine džamije.

Danas u toku dana nešto ranije je u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održana komemoracija.

Prof dr Hasan Muratović je rođen 1940. godine u Olovu. Hasan Muratović je bio rektor i dugogodišnji profesor Ekonomskog i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, ministar u vladama za vrijeme rata kao i u Bosni i Hercegovini i prvi poslijeratni premijer Vlade Republike Bosne i Hercegovine.

Prof dr Hasan Muratović izgubio je životnu bitku u 80 od komplikacija izazvanih zarazom koronavirusom. Rođen je 11. aprila 1940. u mjestu Čude kod Olova. Bio je ministar u vladama za vrijeme i nakon rata u BiH, ambasador BiH u Hrvatskoj, bio potpredsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u Strazburgu.

Hasan Muratović je bio rektor i profesor Ekonomskog i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, dugogodišnji konsultant prvo Instituta za organizaciju i ekonomiku Sarajevo, direktor Instituta za istraživanje razvoj UPI Sarajevo i predsjednik konsultantske firme Deloitte za područje BiH.

Čitaj još:   DVA DANA KIŠE I SNIJEGA: Večeras jaki udari juga... (foto)

Dobitnik je velikog broja priznanja i nagrada, među kojima i Ordena Predsjedništva Federativne Republike Jugoslavije s srebrnim vijencem (1998), Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva (1990) i Ordena Reda Kneza Trpimira Republike Hrvatske (2002).

Izvor: iBalkan.net / agencije AA

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

MINISTAR OJAČAO U GUČI: Na otvaranju sabora, rekao ono u šta ni sam ne vjeruje, “U Prizrenu će se opet…”

„Srbija je u pregovorima oko Kosova spremna na kompromis, ali Read more

Čitaj još:   NEMILOSRDNA REAKCIJA Denisa ZVIZDIĆA: "SENAD Hadžifejzović nije pozivao na ubistvo MILE Dodika, pokušaj je ovo da se discipliniraju svi koji ne misle kao vrh SNSD- a" (foto, video)