IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

LONDON: Počine vakcinacija protiv COVID- 19 kraljica Elizabeta će primiti vakcinu u utorak… (foto i video)

Prve doze vakcine stanovnici Velike Britanije trebali bi početi primati u utorak, a Nacionalna agencija za zdravstvo prednost će dati starijima od 80 godina, zdravstvenim radnicima te štićenicima i osoblju domova za stare i nemoćne

LONDON: Svijet, Recepti, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 06.12.2020… 17: 47… LONDON: Počine vakcinacija protiv COVID- 19 kraljica Elizabeta će primiti vakcinu u utorak… (foto i video)

Velika Britanija je prošle sedmice odobrila primjenu te Pfizer/BioNTech vakcine za hitnu upotrebu i tako izbila na čelo u globalnoj utrci za prvo i masovno primjenom vakcine protiv koronavirusa.

Naručili su 40 miliona doza, a kako su za svaku osobu potrebne dvije doze to je dovoljno da se vakciniše 20 miliona ljudi u zemlji koja broji 67 miliona stanovnika.

Očekuje se da će prve sedmice vakcinacije Britanci na raspolaganju imati 800.000 doza.

– Prve doze koje su stigle iz proizvodnog pogona u Belgiji uskladištene su na sigurnim lokacijama diljem zemlje gdje će se provjeriti njihov kvalitet – saopćili su iz Nacionalne agencije za zdravstvo.

Kako piše The Observer, prema planu vlade desetine miliona doza vakcine mogle bi u zemlju biti prebačene vojnim avionom, kako bi se zbog brexita izbjegla gužva na aerodromima.

Čitaj još:   HAJRIZ Brčvak: DOBRA DJELA OSTAJU da žive i poslije nas- Akcija ,,SRCEM ZA CRNU GORU“ prikupljeno blizu 800.000 eura... (foto)

Ministar poljoprivrede i okoliša George Eustice kazao je da brexit “neće poremetiti dostavu vakcine”.

– Uložili smo puno truda da zadržimo nesmetan protok robe i dobara na granici u slučaju da se ne postigne sporazum o odnosima s Evropskom unijom nakon brexita. Imamo rezervne planove koji uključuju moguće korištenje trajetka i naravno, ukoliko se to pokaže potrebnim, i teretne avijacije – rekao je Eustice.

Zajednička vakcina kompanija Pfizer i BioNTech mora se držati na temperaturi od minus 70 stepeni Celzijusa.

Stoga će se vakcina prvo početi primjenjivati u 50 bolnica.

Potrebno je nekoliko sati da bi se vakcina odmrznula i bila spremno za upotrebu.

Ured Nacionalne agencije za zdravstvo za Englesku uputio je pismo ljekarima opće prakse da se pripreme za početak kampanje vakcinacije od 14. decembra.

Kutije s vakcinom sadrže pet pakovanja od 975 doza, ali će za razdvajanje pakovanja biti potrebna dozvola regulatornog tijela.

Dok stručnjake za javno zdravstvo zabrinjava veliki skepticizam prema vakcini i sam Rojters piše da će kraljica Elizabetha, (94) i njen suprug princ Philip, (99), “obznaniti” kada prime vakcinu.

Izvor: Faktor/The Observer

Čitaj još:   SRĐAN Vukadinović: Aktuelna većina ne nastoji da pobijedi, već da eliminiše DPS i na taj način vlada...
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more