IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILO ZNA ODAKLE DOLAZI NAJVEĆA PRIJETNJA: “Srpska pravoslavna crkva odradila posao…”

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović optužio je Rusiju da se preko Srpske pravoslavne crkve (SPC) miješala u parlamentarne izbore koji su 30. avgusta održani u toj zemlji.

Na parlamentarnim izborima tri opoziciona bloka osvojila su tijesnu većinu od 41 poslanika i nakon tri decenije formirali Vladu u kojoj nema predstavnika Demokratske partije socijalista (DPS). Đukanović je na “To be secure” forumu u Podgorici kazao i da od novog predsjednika SAD-a Josepha Bidena očekuje obnavljanje i jačanje euroatlantskih veza s regionom Zapadnog Balkana.

“Poruke koje smo čuli nakon američkih izbora i iz Washingtona i Evrope ohrabrajuće su za sve. Vjerujem da će Biden obnoviti evroatlantsko zajedništvo. Imao sam mnogo prilika da razgovaram s novim predsjednikom i da čujem njegovu posvećenost evroatlantskoj saradnji. Biden poštuje Evropu kao najvažnijeg partnera SAD-a. Imao sam često priliku da razgovaram s Bidenom i o Zapadnom Balkanu koji je 1990-ih bio u fokusu Washingtonu“, kazao je Đukanović.

On je kazao da se Crna Gora mora razvijati ekonomski i nastaviti ozbiljne reforme kako bi ubrzala članstvo u Evropskoj uniji. Đukanović je kazao i da na tom putu postoje veliki izazovi, ali da očekuje zajednički rad u novom odnosu snaga kako bi se ostvarili strateški ciljevi Crne Gore. Upitan da li je Rusija odustala od Crne Gore nakon članstva u NATO-u, Đukanović je kazao da je zbog oslabljenog utjecaja NATO-a i EU došlo do jačeg djelovanja drugih zemalja.

Čitaj još:   MIRKO Stanić: Najveći skandal to što “prevarant” poput DRITANA Abazovića, odlučuje o bilo čemu u Crnoj Gori... (foto)

“Mora se shvatiti da postoji više geopolitičkih igrača. Imamo Kinu i Rusiju, Indiju, Brazil. Moramo sve to da registrujemo. Rusija je imala platformu za svoje djelovanje i miješanje u regionu, a sada je u Crnoj Gori Srpska pravoslavna crkva (SPC) odradila posao za velikosrpske, ali i ruske imperijalističke interese na Balkanu”, kazao je Đukanović.

Crnogorski predsjednik je kazao i da je zadovoljan što je nova vladajuća većina najavila da će nastaviti s istim vanjskopolitičkim ciljevima. On je istaknuo da, nakon mirne tranzicije vlasti u Crnoj Gori, očekuje i uspješnu kohabitaciju.

“Desila se promjena vlasti, ali podrška za euroatlantsku orijentaciju nije izgubila većinu. Odgovor na nacionalizme koji se pojavljuju ne smije biti drugi nacionalizam, već evropeizacija društva. Zato mislim da se mora modernizovati i naša evropska platforma, koja će nam pomoći da dalje unapređujemo naše društvo”, naveo je Đukanović.

izvor: agencije

Čitaj još:   PODGORICA PROTESTI: Bečić- nijesmo se okupili zbog fotelja, TRAŽIMO VANREDNE IZBORE… (foto, video)
ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more