IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZABRINUTOST “Država da hitno zaštiti Oliveru Lakić”: Vrbuju atentatora, da je ubiju… (foto)

Akcija za ljudska prava (HRA) izrazila je zabrinutost za istu bezbjednost novinarke Olivere Lakić, povodom informacija a od 11. decembra, objavio dnevni list Dan, da se u maju ove godine u zatvoru u Spužu odigravalo i vrbovanje atentatora za njeno ubistvo…

PODGORICA: Crna Gora, Crna Hronika, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 14. 12. 2020…19: 51… ZABRINUTOST “Država da hitno zaštiti Oliveru Lakić”: Vrbuju atentatora, da je ubiju… (foto)

Iz HRA ističu da je zabrinutost veća jer joj se, navode, niko od nadležnih iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) ili Uprave policije (UP) do danas nije obratio ovim povodom.

Akcija za ljudska prava poziva SDT i UP da bez odlaganja obavijeste javnost što je do sada preduzeto da se hitno i temeljno, u skladu sa standardima djelotvorne istrage, istraže navodi a i da postoji više zainteresovanih članova kriminalne grupe za ubistvo novinarke Lakić.

Da li su oni povezani s napadom na nju u maju 2018.

Takođe, pitaju zašto Lakić nije odmah zvanično obaviještena o tome da joj je život ugrožen.

Čitaj još:   VELIKI PROTESTI U PLJEVLJIMA: "Što prije nastaviti radove na putu prema Bosni i Hercegovini" (foto, video)

HRA pita i zbog čega novinarki nijesu obezbijedili zaštitu i u situaciji kada postoji svjedočenje o planiranju atentata na nju, koje SDT a to je očigledno smatra kredibilnim, čim ga je stavilo u svoju optužnicu.

Naglašavaju da je država dužna da zaštiti pravo na život i bezbjednost Oliveri Lakić.

“Neefikasna istraga i ovog slučaja kao i prethodnih napada na Oliveru i druge novinare ozbiljno ugrožava slobodu izražavanja u Crnoj Gori, kao i napredak države ka Evropskoj uniji. Država mora da služi svojoj svrsi, državno tužilaštvo i policija moraju da zaštite ugrožena ljudska prava novinarke”, navode iz HRA.

Medijska asocijacija jugoistočne Evrope će nastaviti budno da prati i sve korake koje će crnogorske institucije preduzeti u cilju za rasvetljavanje pokušaja ubistva Olivere Lakić, ali i napada na druge novinare i medije.

Izvor rtcg.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more