IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KRAJ POTOKA Svakodnevno migranti na “Lipi”: Kupanje u ledenoj vodi ispod nule… (foto i video)

Kraj potoka nedaleko od kampa novinarske ekipe su zabiljižile eto danas kadrove koji odražavaju stanje migranata u hladnim zimskim danima na granici prema Hrvatskoj…

BIHAĆ: BiH, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 19.01.2021… 21.26… KRAJ POTOKA Svakodnevno migranti na “Lipi”: Kupanje u ledenoj vodi ispod nule… (foto i video)

Svakodnevnica i sami dan migranati smješteni u kampu “Lipa” nedaleko od Bihaća počinje pranjem odjeće i kupanjem u hladnoj vodi obližnjeg potoka.

Već u prijepodnevnim satima grupe migranata iz pravca kampa kreću se zamrznutim putem ka potoku, omotani dekama, u rukama skupa i sa sredstvima za osnovnu ličnu higijenu.

Kraj potoka nedaleko od kampa ekipa Anadolu Agency (AA) danas je sve to zabilježila kadrove koji odražavaju stanje migranata u hladnim zimskim danima u Bosni i Hercegovini.

Tužan odraz Lavlija Pasina u ogledalu površine svega nekoliko centimetara u plavom plastičnom okviru govori mnogo više od riječi.

Ovaj četrdesetogodišnji Indijac je u Bosni i Hercegovini već godinu dana. Cilj mu je, kako je tokom brijanja brade rekao za AA, domoći se Evropske unije, konkretno Italije. U Bosni i Hercegovini ostati ne želi.

Amun Amed iz Bangladeša u Bosni i Hercegovini u boravi oko tri mjeseca. Ima 25 godina i želi se domoći Italije ili Francuske. I on se, kako kaže, zaputio ka potoku gdje će se okupati uz nadu da to neće imati posljedice po njegovo zdravlje.

Čitaj još:   ZADNJI PETAK U GODINI: Vrijeme oblačno, ali toplo...

Situacija u samom kampu ”Lipa” danima je nepromijenjena. Novinarske ekipe nemaju pristup šatorima Oružanih snaga BiH, postavljenim nakon nedavnog požara u kojem su izgorjeli šatori u kojima su migranti do tada boravili.

Kolone ljudi umotanih u ono najtoplije što imaju iz pravca kampa kreću se ka obližnjem potoku i natrag, a s pojedinih mjesta uzdiže se dim od vatre naložene radi grijanja nakon kupanja u hladnoj vodi ili pripreme obroka. Temperature na ovom području, nedaleko od Bihaća, tokom noći dosežu i 15 stepeni Celzijusa ispod nule. Puna funkcionalnost kampa, kako je ranije najavljeno, očekuje se za oko tri mjeseca.

U kampu “Lipa” boravi nešto više od 700 migranata. Evropska unija, čije su granice za migrante zatvorene, ranije je uputila upozorenje Bosni i Hercegovini zbog lošeg upravljanja migrantskom krizom.

Lokalne vlasti su u više navrata tražile ravnomjernu raspodjelu tereta migrantske krize na području cijele Bosne i Hercegovine te pojačanu kontrolu istočne granice...

izvor agencije AA

Čitaj još:   Ubijen na Ilidži: Lopovi mu operisali po kući, pojavio se gazda, pretukli ga do smrti...
ANGELA Merkel i poruka EU: “Korona pasoš” vjerovatno prije ljeta… (foto i video)

Kancelarka Merkel je dodala da će Evropskoj komisiji biti potrebno Read more

NOVI ŠOK: Džej ima i vanbračnog SINA u AMERICI?(video)

Dva mjeseca nakon smrti Džeja Ramadanovskog i dalje se ne Read more