IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PASPRODAJA, NEKI KOŠTAJU MILIONE: Na desetine hotela i motela se prodaje, u Sarajevu, Banjoj Luci, Bijeljini… (foto)

Turistički i ugostiteljski sektor u BiH tokom prošle godine doživio je velike i enormne gubitke i sigurno je najpogođeniji pandemijom virusa COVID-19.

SARAJEVO: BiH, Ekonomija, Zanimljivosti, srijeda, 27.01.2021…00.09… PASPRODAJA, NEKI KOŠTAJU MILIONE: Na desetine hotela i motela se prodaje, u Sarajevu, Banjoj Luci, Bijeljini… (foto)

Zatvorene granice, nemogućnost putovanja i dolaska turista, policijski sat i ograničeno kretanje koje traje mjesecima, ograničen broj ljudi koji mogu boraviti u istom prostoru, ali i štednja građana usljed neizvjesnosti i gubitka poslova, samo su neki od razloga zašto hotelijeri, moteli, restorani, kafići i slični objekti već skoro godinu bilježe ogroman pad prihoda.

Kao posljedica, najprije je došlo do smanjenja broja uposlenih i sličnih “rezanja” troškova, no posljednjih mjeseci dolazi do gašenja i zatvaranja sve većeg broja objekata ugostiteljskog i hotelskog tipa. Također, evidentan je trend prodaje ovih objekata i biznisa, o čemu svjedoče puni oglasi u dnevnoj štampi i na internetu.

Za one najatraktivnije i na najboljim lokacijama, novi vlasnici morat će izdvojiti milione. Najviše objekata nalazi se u glavnom gradu BiH i Banjoj Luci. Tako je trenutno na prodaju hotel “Hayat” u sarajevskom naselju Kovači, koji košta 4,5 miliona KM, a njegova ukupna korisna površina iznosi oko 2.000 kvadratnih metara.

– Informaciju o razlozima prodaje može vam dati samo direktor – rekli su nam na recepciji ovog hotela, a odgovor nismo dobili ni od direktora koji nije odgovarao na pozive.

U oglasima je i hotel “Alem” u Novom Sarajevu, površine 2.160 kvadrata, za koji sadašnji vlasnik traži 2,9 miliona KM.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 28. decembar 2019. godine

– Nažalost, pandemija je uradila svoje. Ne prodaju se hoteli, moteli i ostali ugostiteljski objekti samo u BiH, nego širom svijeta. Za sada, naša grupacija je stabilna i ne razmišljamo o prodaji. Blagi sam optimista i vjerujem da će se već od aprila početi popravljati situacija u turizmu u cijeloj BiH. Zimska sezona je obećavajuća na planinama i vjerujemo da će se taj trend nastaviti na proljeće i u većim gradovima. Vlasnicima hotela i ugostiteljskih objekata bih poručio da budu strpljivi i da turizam ima budućnost u BiH- kaže Rasim Bajrović, generalni direktor “Europe Group”, koji je vlasnik sarajevskih hotela “Europa” i “Holiday”.

U drugim gradovima cijene su niže, pa je tako na prodaju jedan objekat u bijeljinskom naselju Janja, gdje hotel s restoranom košta 804.200 maraka. Zanimljiva je i ponuda motela. Na prodaju je motel “Konak” u općini Ilijaš, a potencijalni kupci morat će izdvojiti 1,1 milion KM. U oglasima je i motel “Nana” u Banjoj Luci, izgrađen 1987, a renoviran 2003. godine. Cijena je, kako se navodi, po dogovoru.

– Ne prodajemo motel zbog koronavirusa, nego zbog činjenice da nasljednici neće da nastave sa našim biznisom – rekli su nam vlasnici motela “Nana”.

Čitaj još:   ZARAZNI VIRUS USRED JULA : Odrasli u većoj opasnosti, poziva se na posebnu OPREZNOST...

U Banjoj Luci je moguće kupiti i nekoliko restorana, uključujući i Rafting centar “Kanjon” – restoran “Pastir”, uz obalu Vrbasa, čija cijena je 1,8 miliona maraka.

Izvor: agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more