IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Kada je žena četnik u Vladi, onda ne čudi ni Mladić u Beranama!!!

Nije se prijedlog da jedna ulica u Beranama nosi ime osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića pojavio tek tako. Prethodila joj je akcija podizanja spomenika četničkom vojvodi Pavlu Đurišiću u Gornjem Zaostru, održavanju skupova na ovom mjestu, ispisivanje grafita fašističkih sadržaja tokom prethodnih godina na više lokacija u gradu, napadi na porodicu Tomkić…

Niti su se tek tako pojavili sramotni grafiti na džamijama u Nikšiću i Podgorici. Sve to su pokušaji da se razgradi građanski koncept države, stvoriti osjećaj ugrožene bezbjednosti, a samim tim i narušiti viševjekovni međuvjerski sklad u Crnoj Gori, kaže u razgovoru za Dnevne novine Bogdan Fatić, predsjednik Opštinskog odbora DPS Berane i poslanik u Skupštini Crne Gore.

Prenosimo samo djelimicno intervju koji je objavljen u Dnevnim novinama sa Bogdanomem Fatić, predsjednikom Opštinskog odbora DPS Berane i poslanikom u Skupštini Crne Gore.

FATIĆ: Potpuno sam uvjeren da u Beranama, kod većine građana, danas dominira ideja antifašizma i tolerancije i da su ovakvi naumi osuđeni na poraz. Demokratska partija socijalista čini sve da multinacionalizam ostane osnovna karakteristika Berana i da se ne dozvoli da se bilo koji pojedinac osjeti ugroženim u gradu koji je kroz svoju istoriju prepoznat kao slobodarski, antifašistički i multivjerski. Na to nas dodatno obavezuje i međunarodno priznanje “Vjesnik mira”, koje smo dobili uoči obilježavanja 150. godišnjice Berana.

Događaj u vezi sa imenovanjem ulica u Beranama nije samo pojedinačni slučaj. Podsjetiću i na niz događaja koji su prethodili ovom činu. Prije svega, ovdje mislim na akciju podizanja spomenika četničkom vojvodi Pavlu Đurišiću u Gornjem Zaostru, održavanju skupova na ovom mjestu, ispisivanje grafita fašističkih sadržaja tokom prethodnih godina na više lokacija u gradu, napadi na porodicu Tomkić itd. Sve ovo je samo prethodilo inicijativi da jedna ulica u Beranama nosi ime osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, a koja je podržana od strane članova Savjeta iz redova SNP-a, Demokrata i Nove srpske demokratije.

Posebno razočarava svakog građanski orijentisanog pojedinca, podatak da je ministarka u Vladi sebe javno deklarisala “ženom četnikom”. To nas, svakako, kao najjaču opozicionu partiju, ne obeshrabruje u daljoj borbi da ne dozvolimo da osuđeni ratni zločinci i saradnici fašista, dobiju svoje ulice u bilo kojem gradu Crne Gore, a kamo li u Beranama. Ne smije niko zaboraviti da je naš grad više decenija nosio naziv Ivangrad po narodnom heroju Ivanu Milutinoviću! To je i naša dodatna obaveza, da osudimo fašizam na svakom mjestu i u svakom trenutku. S druge strane, sa žaljenjem moramo da posmatramo aktuelnu političku scenu Crne Gore u kojoj su pojedini sudionici vlasti spremni da veličaju tragične posljedice prošlosti koje osuđuje i kojih se odriče cijeli svijet.

Čitaj još:   BORIS Muratović: Mrkli se mrak nadvio nad Nikšićem... (foto)

Sramotnim grafitima koji su osvanuli na džamiji u Nikšiću, kao i skrnavljenje Osmanagića džamije u Podgorici pokušava se razgraditi građanski koncept države, stvoriti osjećaj ugrožene bezbjednosti, a samim tim i narušiti viševjekovni međuvjerski sklad u Crnoj Gori, na koji smo posebno ponosni. Očekujem da se počinioci i nalogodavci ovakvih nedjela pronađu, procesuiraju i najoštrije osude zbog narušavanja multietničkog sklada.

U posljednje vrijeme, nažalost, različitim uticajima se želi prekomponovati istorija Berana, kako ona dalja tako i ova bliža. Naš grad karakteriše istorijsko trajanje suživota i tolerancije. Ali, s vremena na vrijeme se to želi narušiti. Posljednjih dana to dolazi iz istih kuhinja onih koji ne priznaju ni Crnu Goru, ni Crnogorce, ni Bošnjake, ni Muslimane, ni Hrvate i koji žele jednonacionalne sredine po svojoj mjeri. Zaboravljaju iz tih kuhinja da su sudbinu Berana opredijelili: iguman Mojsije Zečević, vojvoda Miljan Vukov, Gavro Vuković, Radovan Zogović, Mihailo Lalić, 13. jul, 21. jul i 21. maj. Ovo su svijetle ličnosti i datumi, kao najbolja odbrana evropskih Berana. Ko ovo ne cijeni i ne zna, učestvuje u kreiranju lažne istorije našega kraja. No, moramo uvijek biti na oprezu, jer nas na to opominju i ovi posljednji događaji.”

Na političkoj sceni Crne Gore u fokusu su lokalni izbori u Nikšiću. Prema informacijama u medijima, Nikšić je bukvalno pod opsadom SPC, prosrpskih stranaka, predstavnika vlasti u Srbiji i Republici Srpskoj, agenata njihovih bezbjednosnih službi… Mnogi analitičari i iz CG i iz regiona upozoravaju da je situacija takva da prijete ozbiljniji incidenti…

FATIĆ: Aktuelna društvenopolitička slika Nikšića očigledno predstavlja poligon za kreiranje nesavremene političke borbe različitim parapolitičkim strukturama i to ne samo iz Crne Gore već i iz zemalja iz okruženja. Prateći tokom prethodnog perioda aktuelna dešavanja u Nikšiću, lako se može zaključiti da nije samo pod opsadom Nikšić, već prije svega nezavisna Crna Gora! Ne vjerujem da i u jednoj razvijenoj zemlji svijeta na izborima aktivno učestvuju partijski aktivisti stranaka iz druge države. Šta je to ako ne direktno narušavanje suvereniteta jedne zemlje?!  Zaista, ne možemo a da se ne zapitamo za čije “bolje sjutra” se bore aktivisti partija iz drugih država u tom gradu?

Čitaj još:   DPS NIKŠIĆ: Uklanjanjem zastave sa zgrade Opštine lokalna vlast pokušava da razgradi CRNOGORSKI IDENTITET

Kao čovjek, koji je niz godina proveo u politici, vjerujem da će Nikšićani znati na adekvatan način da odgovori pokušajima da im se sopstveni grad preotme iz njihovih ruku i stavi u ruke zainteresovanim strukturama koje dolaze van granica i Nikšića i Crne Gore.

Demokratska partija socijalista je na nedavno održanom IX Kongresu poslala jasnu poruku očuvanja tekovina XXI vijeka, a grad pod Trebjesom je uvijek znao da bude na pravoj strani istorije u svakom teškom i odlučujućem trenutku za Crnu Goru! Aposlutno sam ubijeđen da će tako biti i ovoga puta

izvor: dnevne novine

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more